Ingrediente:
1 Cutie lapte praf integral RARAU ,a 500 gr.(poate fi si alta marca dar sa nu aiba in continut alte ingredient cum e in cazul laptelui pt. bebelusi),
100 gr. Cacaua de calitate.
200 gr. Unt
1 kg. zahar tos
300 gr apa obisnuita
Arome:vanilie, rom sau adausuri de stafide , alune, visine din visinata etc…dupa gust si preferinta.(eu o fac simpla deobicei)
Mod de preparare:
1 kg. zahar si 300 gr apa se pun intr-un vailing mai mare se amesteca pt. omogenizare si apoi se aseaza pe aragaz la foc potrivit . Dupa ce s-a dizolvat zaharul se da flacara mai mare si se lasa sa fiarba pana se leaga putin (3-5 minute din momentul in care incepe sa faca bulbuci). Nu trebue sa se lege prea tare caci atunci ciocolata iese si ea tare. Se ia de pe foc se pune pe masa cu vasul (atentie ca vasul e fierbinte , puneti ceva sub vas) si se adauga100 gr cacaua care in prealabil a fost cernuta prin sita de malai ca sa nu aiba cocoloase.Se amesteca pt. omogenizare . Se mai pune din nou pe foc si se lasa cam 1-2 minute ca sase lege cacaua cu zaharul, amestecand din cand in cand. Se ia de pe foc se pune din nou pe masa si incepem sa adaugam laptele praf pe care deasemenea l-am cernut in prealabil. Laptele se adauga treptat amestecand continu, intens si rapid ca sa nu se intareasca compozitia. Putem mai spre sfarsit sa adaugam si untul taiat in feli si subtiri ca sa se topeascamai repede.Daca totusi compozitia s-a intarit prea repede putem sa mai adaugam putin unt ca sadevina mai fluida( max 40 gr.) Intimp ce amestecam putem adauga si arome daca dorim) Precizez ca pentru amestecat pe tot parcursul eu folosesc telulcare il folosesc uneori si la prajituri. Cand compozitia e omogena se toarna intr-o tava emailata , un vas de sticla rezistent la temperature dar vasul in care punem compozitia trebue sa fie uns cu putin ulei pe toata suprafata. Daca dorim putem pune deasupra compozitiei, visine din visinata, alone intreg sau taiate, nuci prajite ,stafide sau sce dorim . Se pune la recit si apoi in frigider unde se poate pastra timp indelungat daca nu o mancam .
Pentru servit se taie in cuburi mai mici; atat cat se poate baga introduce odata in gura.
De retinut:e ciocolata preferata de nepoteii mei de cand erau mici si pana acum can sunt mari. E preferata familiei….Cred ca o sa va placa si voua….
POFTA BUNA!
Comentarii recente