Ingredient pt aproximativ 6 litri ciorba.
– Dovlecei ……………………………….6 buc. potrivit de mari (curatiti si taiati cuburi sa fie cam 2 farfurii de ciorba pline cu varf )
– Ceapa…………………………..1 buc. mai mica
– Morcov………………………….1 buc.
– Marar……………………………1 legatura (dupa gust)
– Unt……………………………….20-30 gr (dupa gust)
– Oua………………………………2 bucati ( numai galbenusul)
– Suc de lamaie………………..1 bucata lamaie (se acreste dupa gust)
– Smantana………………………Se serveste la masa dupa preferinta.
– Sare , piper…………………….dupa gust
– Ardei iute………………………..Se serveste la masa dupa preferinte
– Faina……………………………..o lingurita
Mod de preparare:
Intr-o oala de ciorba suficien de mare se pun 5 – 5,5 litri apa, se pune pe foc se adauga ceapa taiata marunt si morcovul taiat cubulete. Cand morcovul e aproape fiert se adauga dovlecelul curatat si taiat cubulete, se lasa sa fiarba., cand este aproape fiert es pune ca o linguriita de faina frecata cu apa recesi mai diluata ca sa nu se faca cocoloase, se pune sare piper dupa gust si deasemenea mararul taiat maruntc Cand totul e fiert se adauga untul taiat bucatele mai mici ca sa setopeasa.Trebue urmarit din timp in timp ca dovlecelul sa nu fiarba prea tare si sa se sdrobeasca , el trebue sa ramana tot cubulete. Se ia ciorba de pe foc se adauga sucul de lamaie si apoi se drege cu doua galbenusuri (adica intr-o farfurie se pun 2 galbenusuri se freaca bine cu o furculita se adauga cu polonicul ciorba fierbine, amestecand continu si apoi se rastoarna in oala amestecand-o continuu ca sa se omogenizeze cu ciorba)Se gusta din nou si se potriveste de sare , piper si acreala. Atentie: Daca se pare ca a scazut prea mult la fiert inainte de a o lua de pe foc se poate adauga apa atat cat e necesar si se mai da un clocot.Deasemenea daca dorim sa folosim si albusul, in timp ce ciorba e pe foc si fierbe ii da drumul in ciorba si el se va fierbe aparand ca niste firisoare sau bucati albe………dar nu cand avem musafirI. Dupa ce i-am adaugat oul nu trebue sa mai ajunga la fiert ; pentru a o servi o incalzim fara a o fierbe deoarece se branzeste oul.
Comentarii recente