fbpx

PRAJITURA TIRAMISU

Ingrediete:

4 galbenusuri de ou si 3 albusuri

300 gr. Branza mascarpone

100 gr. Zahar pudra – farin

100gr. Zahar tos

3 – 4 cescute de cafea mai tare facuta , adica consistent dar fara zahar.

1 fiola de esenta de rom sau putin rom obisnuit

100gr. Frisca preparata (adica batuta) care poate fi facuta din smantana speciala pentru frisca, din praf special pt frisca( se bste cu lapte) sau se mai gaseste la magazine frisca lichida care trebue doar batuta .

2 plicuri de zahar vanilat

400 gr. Piscoturi cumparate de la magazine.

 

Preparare:

  1. Se pun galbenusurile intr-un vas impreuna cu zaharul farin si se bat cu mixterul, se adauga branza mascarpone si se bate in continuare pana se omogenizeaza.
  2. Separat se bat albusurile pana se intaresc bine, se adauga zaharul tos si zaharul vanilat si se bate in continuare pana se intareste bine ,bine .
  3. Separat se bate frisca cu mixterul pana se intareste bine
  4. Se amesteca usor (cu viteza mica la mixter sau cu o lingura sau un tel) compozitiile de mai sus adica :1+2+3, pana se omogenizeaza
  5. Se prepara cafeaua mai concentrate, se raceste si se adauga fiola de esenta de rom; se amesteca pt omogenizare
  6. Se inmoaie usor piscoturile in cafea , avand grije sa nu se inmoaie prea tare ( piscotul se tine in mana si se da rapid prin cafea cu fata si dosul doar sa se umezeasca la suprafata ca apoi cafeaua patrunde in tot piscotul.)Aceasta operatie se face in momentul in care incepem sa aranjam prajitura.

 

Aranjarea prajiturii:

Intr-un vas rotund (forma de tort cu margini detasamile) sau dreptunghiular de stcla jena sau o tava ( eu folosesc o tava obisnuita ca de friptura, cam de 20 x 34cm)se pune folie alimentara de plastic (in vasul de sticla sau tava emailata nu se pune folie, se poate pune direct)

Inn vasul ales incepem aranjarea prajiturii: Inmuiiem pe rand cate un piscot in solutia de cafea aromata cu rom si le aranjem pe fundul vasului ,pana se acopere complet. Se pune jumatate din compozitia facuta din branza, albusuri, frisca(vezi punctual 4.) si apoi se mai pune un strat de piscoturiinmuiate in cafea la fel ca primul rand. Dup ace am acoperit intreaga suprafata , punem si restul de crema ramasa ,pe care o intindem pe toata suprafata ca si la stratul anterior.

Se cerne sau se presara deasupra praf de cacaua. Acum prajitura e gata dar trebue sa o punem la frigider sa stea 6-8 ore pentru a se intari si apoi se poate   servi.

Prajitura se taie si se serveste direct din tava. Daca vasul in care e pusa are marginile detasabile ca la formele de tort ,atunci se desfac marginilesi se poate taia ca un tort.

Eu am mai folosit uneori o cutie de carton mai gros la care am pus in interior folie alimentara de aluminiua atat pe fundul ei cat sip e pereti , apoi am pus folie alimentara de plastic si am pus-o pe o tava. Am aranjat prajitura ca mai sus . Dupa ce s-a intarit am scos-o din frigideram taiat colturile cutiei si foliile respective ,le-am aplecat in jos si am taiat apoi cartonul in jurul prajiturii si ea ramane pe tava.

 

PS.in locul branzei mascarpone , poti sa folosesti si alta branza cremacare nu e sarata si nu are verdeturi sau alte ingredient, trebue sa fie fina si compacta fara licid care sa o faca sutire.

 

Success …..si…… POFTA   BUNA!…..

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>