Blatul:
400 de grame de zahăr cristal
330 ml de ulei vegetal (eu pun 1/2 de rapiță și 1/2 de floarea soarelui)
3 ouă extra mari, la temperatura camerei
1 liguriță de extract de vanilie
350 de grame de făină
2 lingurițe de scorțișoară măcinată
2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de sare
220 grame de stafide (eu pun 110 grame de stafide brune și 110 grame de stafide aurii)
125 de grame de nucă tăiată mare
450 de grame de morcov ras (nici când scriu asta nu îmi vine să cred!)
1/2 de cană de ananas taiat cubulețe (este în rețeta originală, dar eu nu am pus niciodată ananasul)
Pornim cuptorul să se încălzească la 180°C.
Punem hârtie de copt în două forme de tort (ale mele au 22 cm) și apoi le ungem cu unt sau cu sprayul cu ulei de rapiță
Batem zahărul uleiul și ouăle împreună în vasul unui mixer electric până când au o culoare galben pal.
Adăugăm vanilia.
Într-un vas separat amestecăm ingredientele uscate – făina, scorțișoara, bicarbonatul și sarea. Apoi adăugăm ingredientele uscate peste amestecul de ou și mixăm.
Amestecăm nuca și stafidele cu o ligură de făină și apoi amestecăm.
Adăugăm și morcovul (și, în cazul rețetei originale și ananasul) și amestecăm bine.
Puteți să gustați, este foarte bun la gust aluatul!
Împărțim aluatul în mod egal între cele două tăvi și le punem la cuptor timp de 55-60 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centrul tortului iese curată.
Lăsați blaturile să se răcească complet în tăvi (puneți tăvile pe un gratar ca să circule aerul pe sub ele).
Crema & Glazura:
450 grame – cremă de brânză
450 grame – unt nesărat
1 linguriță – extract de vanilie
1/2 de linguriță – extract de migdale
675 grame – zahăr pudră, cernut
În această rețetă, jumătate din crema de brânza a fost Philadelphia, cealaltă jumătate La Dorna, zahărul a fost Coronița (este cel mai fin zahăr pudră de la noi). În funcție de câtă cremă aveți nevoie puteți face cantitatea întreagă sau doar 3/4 – eu aș sugera doar 3/4.
În bolul mixerului amestecați crema de brânză cu untul, extractul de vanilie și cel de migdale.
Adăugați zahărul pudră și amestecați până devine omogen.
Apoi, după ce blaturile s-au răcit, le-am tăiat capacele bombate care se formaseră în timpul coacerii si le-am nivelat ca să fie drepte.
Am pus glazură din belșug între cele două blaturi pe care apoi le-am îmbrăcat în glazură.
by Ina Garten
Comentarii recente