Pentru 1 kg de caltaboş folosim: 400 g şoric, 300 g slănină (de pe spate), 200 g limbă şi 100 g înge. Şoricul se fierbe şi se toacă mărunt, slănina se fierbe de asemenea şi după ce s-a răcit se taie în cubuleţe de 1 cm mărime. Limba se fierbe şi se curăţă. Şoricul tocat se amestecă cu cubuleţele de slănină şi cu sîngele idăugîndu-se, după gust, sare, cimbru, piper, isturoi pisat şi maghiran. Compoziţia va fi pusă în burduf, băşică sau în capătul intestinului gros, aşezînd limba întreagă în mijlocul umpluturii. Legarea se face în aşa fel, ca sub înveliş să nu rămînă aer.
Se ţine 1—1 1/2 oră în apă neclocotită (la 80°C). Se încearcă cu scobitoarea, este fiartă dacă scobitoarea rămîne curată. Se scoate din apa de fiert pentru cîteva minute, se pune apoi în apă rece, după care se presează între scînduri.
Comentarii recente