fbpx

PRELUCRAREA GRASIMILOR

In gospodărie prin slănină se înţelege stratul de grăsime de sub pielea porcului, prelucrată şi fasonată în bucăţi.

Slănina este bogată în calorii, dar săracă în săruri minerale şi vitamine. Numim, în general, grăsime de topit, slănina crudă, dar în mod practic considerăm slănină de topit bucăţile că­zute cu ocazia fasonării slăninii destinate pen­tru afumare precum şi osînza.

Prelucrarea slăninii se poate face prin fier­bere, sărare-fierbere sau prin sărare-afumare. Slănina preparată prin fierbere, avînd un grad mare de umiditate, are o durată de conservare mică. In schimb slănina sărată şi afumată poate fi conservată pe timp îndelungat şi, în funcţie de condimentare, cu gust variat.

Cum se elimină gustul rînced din untură?
Gustul şi mirosul neplăcute ale unturii rîncede se pot elimina foarte uşor. Punem untura la retopit, timp în care se freacă o lingură
de făină într-o ceaşcă cu lapte (făina împiedică stropirea grăsimii). Cînd untura se înfierbântă introducem în ea bucăţele de pîine şi o ceapă curăţată. Cînd bucăţelele de pîine încep să se rumenească, introducem încet făina frecată cu lapte. Bucăţelele de pîine rumenită le scoatem cu o strecurătoare, iar untura o luăm de pe foc — după ce cantitatea de lapte se evaporă, dar făina încă nu e prăjită. — După răcire se strecoară untura printr-un tifon în vasul curat şi opărit.

Inroşirea slăninii
La slănina sărată se întîmplă ca în apropierea şoricului să se înroşească, roşeaţa descrescînd de la şoric. Acesta este un fenomen care semnalizează alterarea slăninii şi se datoreşte de cele mai multe ori contactului slăninii sărate cu fier. Albumina din şoric se descompune, apare rodanida care în contact cu fierul devine fero-rodanat, care cu toate că nu este nociv sănătăţii, semnalizează apropiata rîncezire a slăninii.

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>