1 burta de aprox 3-4 kg
1 os vita cu maduva 1.5 kg
2 picioare porc
2 morcovi
2 cepe
1 telina medie
2 patrujel radacina
2 legaturi patrunjel frunze
150 ml otet 9 grade
300 ml smantana
8 galbenusuri
sare, piper
1 catel usturoi
2 gogosari in otet taiat cubulete
dafin, cuisoare, ienibahar
1.Se tine burta curatata in apa cu otet cateva ore apoi se pune la fiert in apa rece cu bicarbonat in oala sub presiune timp de 1.5 ore cu o frunza de dafin, 1 cuisoara si 1 boaba ienibahar. Dupa fierbere se strecoara, se lasa la racit si se taie fidelute, pe latul fibrelor.
2. Se pun oasele si picioarele parlite si curatate in apa rece in oala de 8 litri si se lasa la fiert la foc mic cu un varf de sare pentru 3 ore. Se spumuieste periodic.
3. Se scot picioarele de porc din zeama, se taie legumele bucati mari, se adauga in oala in care au fiert oasele, si se completeaza cu apa firbinte, se pune sare si se mai lasa la fiert inca 45 minute.
4. Se scot legumele si se paseaza, se scot oasele, se strecoara supa, se pune din nou la foc si se adauga legumele pasate impreuna cu burta taiata fidelute. Se mai fierb impreuna 5 minute apoi se adauga usturoiul pisat si gogosarii taiati impreuna cu otetul. Daca se doreste un gust mai pronuntat de burta se pot pune cateva polonice din zeama in care a fiert burta.
5. Se amesteca smantana cu galbenusurile, se trage oala de pe foc si se adauga zeama fierbinte peste amestecand continuu. Compozitia, fierbinte acum, se adauga in oala.
6. Se drege cu sare, piper si eventual otet dupa gust.
Se serveste fierbinte, cu patrunjel tocat, usturoi, otet, ardei iute si smantana.
Pofta buna!
Comentarii recente