fbpx

Cum si cat se fierbe fasolea uscata

Sunt sigur ca de multe ori, chiar daca va este pofta nu aveti chef sa va apucati de facut mancare cu fasole uscata. Asta pentru ca dureaza foarte mult. N-am sa va dau o solutie de fiert fasolea in cinci minte, pentru ca nu am una, dar am sa va povestesc cum fac eu. Nici eu nu sunt foarte incantat de timpul lung de gatit, dar din experienta, am ajuns la unele concluzii care pot sa va faca viata mai usoara atunci cand gatiti fasolea uscata.
Inainte de asta, insa , trebuie sa va impartasesc o informatie  pe care am gasit-o in timp ce ma plimbam pe net in cautare de informatii despre fasolea uscata. Majoritatea soiurilor de fasole, dar in special cea rosie (red kidney beans), contin o toxina numita fitohemaglutinina care produce intoxicatii alimentare , atunci cand nu sunt gatite cum trebuie. Toxina poate fi dezactivata, dor prin fierbere la 100 de grade Celsius, timp de de cel putin 10 minute. Intoxicatia se manifesta in genul unei indigestii si trece in 4-5 ore.  (sursa: wikipedia). Asadar, iata motivul pentru care ni se poate face rau de la fasole. Toxina se gaseste si in fasolea proaspata, nu doar in cea uscata.
Acum, sa va povetesc depre cum se fierbe fasolea uscata, incepand cu achizitionarea ei, care si ea este foarte importanta:
1. Cum cumparam fasolea
Dupa cum stiti, timpul de fierbere al fasolei, difera de la soi la soi. Eu prefer sa o cumpar din piata. De obicei, cumpar de la aceeasi persoana, daca imi place fasole respectiva. Asa ca, daca nimeriti o fasole buna, care fierbe mai usur si este si gustoasa, cumparati si data viitoare din acelasi loc. Este valabil si pentru fasolea ambalata.
2. Pietricele si alte mizerii
De foarte multe ori, printre boabele de fasole putem gasi pietricele sau alte resturi vegetale uscate. asa ca este bine sa alegem fasolea si sa o spalam in cateva ape inainte de a o folosi. Nu ati vrea sa va alegeti cu o pietricica intre dinti in timp ce mancati iahnie de fasole. De asemenea, prin spalare se poate indeparta si praful de pe boabe. 
3. Fasolea uscata se tine in apa, inainte de a o fierbe
Pentru ca este un aliment deshidratat, inante de a o fierbe, este nesesar sa o inmuiem in apa. Eu prefer sa o pun in frigider, in apa, peste noapte. Nu este necesar sa schimbati apa. Eu nu-i vad rostul, dar daca credeti ca este necesar, o puteti face. Nu este bine sa lasati fasolea in apa, afara din frigider pentru ca poate fermenta.
4. Ce punem in apa in care fierbem fasolea
De obicei pun o lingurita de zahar in apa in care va fierbe fasolea, sau un cartof. Motivul stiintific nu-l cunosc, dar am incercat si functioneaza. Fasolea se fierbe mai repede si bobul ramane intreg.

Later edit. Intre timp am experimentat si cu bicarbonatul de sodiu. Un varf de lingurita in apa in care fierbe fasolea face minunti!
5. Ce nu punem in apa in care fierbem fasolea
Nu pun sare in apa in care fierbe fasolea si sub nici o forma nu pun rosii sau bulion de rosii. Daca reteta o cere, acestea se adauga dupa ce fasolea este deja fiarta. (este valabil si pentru alte alimente acide cum ar fi: otetul sau vinul)
6. In cate ape se fierbe fasolea. 
In primul rand se arunca apa in care a stat la inmuiat. Se pune la fiert in apa rece. Intre timp se mai pune la fiert o oala cu apa. Dupa ce fasolea fierbe cel putin 20 de minute, se strecoara de apa in care a fiert pana atunci si se transfera in cealalta oala cu apa clocotita. Se fierbe in continuare. 
7. Cat timp se fierbe fasolea uscata?
Asta depinde de soiul de fasole pe care il veti fierbe. Unele soiuri se fierb intr-o ora si jumatate, iar altele nu se fierb nici in patru ore. 
8. Ce putem face ca sa nu fierbem fasolea uscata?
Asta-i simplu si trebuie sa recunosc ca apelez si eu la metoda asta destul de des! Adica cumpar conserve cu fasole gata fiarta.
Cam asta a fost povestea despre cum se fierbe  fasolea uscata… dupa sfaturi babesti…desi trebuie sa recunosc ca prefer explicatiile stiintifice. Sper ca nu am uitat nimic. Daca mai aveti ceva de adaugat, astept sfaturile voastre cu drag. Daca le puteti si argumenta e si mai bine. Sunt sigur ca mai exista si alte smecherii despre care eu nu am auzit sau pe care le-am uitat. 
Pofta buna!

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>