Se clătesc bine de tot 4-5 gutui și se curăță de cotoare, semințe și părți lemnoase, fără a îndepărta coaja. Se taie în felii lungi și se călesc într-un strop de ulei până capătă un pic de crustă și culoare. Dacă nu încap într-o singură tranșă, nu se înghesuie, se procedează sistematic. Se scot și se dau la o parte.
În altă cratiță, capabilă să cuprindă toată mâncărica, se pun 3 linguri de zahăr la topit, eu recomand brun și folosesc muscovado. Când dă primele semne de trecere în stare lichidă, se adaugă o cană de apă și se amestecă pentru omogenizare. În altă cană se amestecă 3 linguri de făină cu apă caldă sau supă, dacă aveți pregătită. Se adaugă încet peste caramel, amestecând continuu. Se lasă 10 minute să fiarbă și se pun în sos, pentru alte 5 minute, gutuile.
Se dă un praf de sare și unul de piper.
Garnitură la această minune parfumată de toamnă recomand, dacă este și se poate, cotlet de cerb la grătar. Tăiați cotletul în felii de de 1,5-2 cm. Dați un strop de piper sfărâmat pe ambele părți, masați ușor fiecare felie cu un strop de ulei de măsline și puneți la fript într-o tigaie antiaderentă încinsă anterior. Lăsați două minute, sărați uşor, întoarceți, lăsați încă un minut, adăugați o bucățică de unt și o căniță cu bobițe roșii de coacăze. Dați timp câteva secunde fructelor să aromeze untul, untului să aromeze crusta bucățelelor de carne.
Comentarii recente