fbpx

Flammekueche

BLATUL:
Cantitate: pentru 2 blaturi de ~300g bucata (~30 cm diametru/bucata) :
– Maia alba 100% hidr. 120 g -nbsp; 40%
– Apa 100 ml – 33.33%
– Bere 80 ml – 26.66%
– Faina alba 300 g – 100%
– Sare 7 g – 2.33%

Faina totala: 360g
• Lichid (apa + bere): 240g (puteti pune +10g, daca e nevoie)
• Hidratare: 66.66%
• Faina prefermentata: 16.66%

Metoda pe scurt:

Autolyse apa + bere + faina + maiaua 30 minute

Adaugat sare, reglat cantitatea apa, framantat.

Prima fermentare la temperatura camerei 1h:30’ ore cu 2 S-F dupa 45’ si 90’, impartit in 2 bile, apoi pus in frigider in cutii individuale cu partea fina in sus pentru 12-15 ore.

TOPPING:
Cantitate pentru diametru ~30 cm Flammekueche:
• Smantana groasa 25% grasime (ex. Dorna, sau Milli): 200g
• Iaurt gras 4-6%: 175g, strecurat apoi in tifon pana devine fromage blanc
• Sare, piper
• Nucsoara
• Ceapa: 2 bucati marime medie
• Bacon: ~100g (+- dupa gust)
Optional: ceapa verde

Taiati ceapa fasiute si caliti in foarte putin ulei. Adaugati putin piper. Lasati deoparte sa se raceasca.

Puneti la scurs iaurtul gras intr-un tifon curat sau o strecuratoare deasa. Zerul se va scurge iar ceea ce ramane este fromage blanc. Daca gasiti de cumparat fromage blanc, cu atat mai bine.

Amestecati smantana cu fromage blanc, sare piper si nucsoara rasa. Cand ceapa e la temperatura camerei, adaugati-o peste smantana si amestecati.

Taiati bacon-ul felii subtiri si prajiti pe ambele parti in tigaia incinsa cateva minute, fara sa il ardeti sau sa il uscati prea tare. Scurgeti de grasime si lasati deoparte, pana va ocupati de intins blatul.

Preparare flammekueche:

Preincalziti cuptorul la maxim, cu piatra de copt asezata pe pozitia cea mai de jos in cuptor.

Rasturnati bila de aluat cu partea fina in jos pe o hartie de copt (sau o lopata infainata, sau un super peel, daca aveti). Intindeti intr-un blat subtire, rotund sau dreptunghiular (atentie la dimensiune, sa nu depaseasca piatra de copt). Daca nu aveti piatra de opt, folositi o tava.

Asezati cu o lingura compozitia de smantana cu ceapa si intindeti uniform.

Presarati bucatile de bacon si decorati cu ceapa verde.

Coaceti cu temperatura la maxim, cateva minute, pana ce blatul devine usor ars pe margini.

Taiati si serviti imediat, cu o halba de bere buna si rece.

Puteti elimina bacon-ul pentru o varianta vegetariana sau mai light (dar reteta originala e cu bacon, tineti cont de asta daca vreti autenticitate). Puteti varia ingredientele dupa gust, dar nu renuntati la combinatia de smanatana, ceapa, nucsoara. Visati la Lille, la Bruges, la un concediu placut si zambiti amintindu-va cum a fost prima experienta cu drojdie / aluat dospit pe care ati facut-o.

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>