fbpx

Gogosi la cuptor

Ingrediente (16 -18 bucati)
450 g faina
225 ml lapte
1 ou
80 g zahar
100 g unt moale
7 g drojdie deshidratata
1 portocala (doar coaja)
1 varf cutit sare
100 g unt topit + zahar + scortisoara (pentru tavalit)

Gogosi pufoase la cuptor – Mod de preparare
Eu am facut aluatul gogosilor la masina de paine, astfel: adaugam in cuva masinii oul, laptele usor caldut, untul moale, coaja de portocala rasa, zaharul, sarea si faina. Formam o mica gropita in centrul fainii unde adaugam drojdia deshidratata. Atentie! Drojdia nu trebuie sa intre in contact cu ingredientele lichide. Setam masina pe programul de framantare si dospire.Daca facem aluatul manual, punem faina amestecata cu drojdia intr-un vas, iar in centrul ei adaugam oul usor batut cu furculita, zaharul, coaja de portocala rasa, laptele usor caldut si cca 50 g de unt moale. Framantam aluatul si cand incepe sa se omogenizeze, adaugam untul ramas si sarea. Framantam pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul de gogosi sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece.Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il intindem intr-o foaie groasa de cca 0,8 – 0,9 cm.Cu ajutorul unei forme rotunde de cca 5-6 cm, decupam gogosile si cu un cerculet mai mic, decupam centrul fiecarei gogosi.Le punem la dospit in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt pentru inca 1 ora (lasam intre ele un spatiu de 2-3 cm).Coacem gogosile in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 10 -15 minute.

Scoatem gogosile pufoase din cuptor, le lasam 1-2 minute in tava si cat sunt calde inca, le ungem cu unt topit usor caldut si apoi le tavalim prin zahar amestecat cu scortisoara.

Le servim cu multa pofta pentru ca sunt pur si simplu extraordinar de gustoase!

Pofta buna!

 Note

Va recomand sa folositi o faina speciala pentru aluaturi daca doriti niste gogosi pufoase.Faina Manitoba este cea mai buna alegere in acest caz. Fiind o faina de forta (cu un indice W350) si cu un continut ridicat de proteine (18%), veti obtine niste gogosi pufoase care-si vor mentine prospetimea pentru mai multe zile.
Nu coaceti gogosile prea mult! In momentul in care suprafata s-a rumenit uniform si are o frumoasa culoare aurie, este timpul sa le scoatem din cuptor.
Daca nu aveti drojdie uscata (se gaseste la pliculete de 7g), folositi 25 g drojdie proaspata pe care o amestecati cu laptele usor caldut si 1 lingurita de zahar. Apoi o varsati in centrul fainii si adaugati restul ingredientelor mentionate in reteta.

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>