fbpx

Maia

Pentru inceput aveti nevoie de:
Ingrediente:
-faina alba
-faina de secara (aceasta e doar pentru a porni cultura, in final veti avea o maia de faina alba)
-apa la 25C- daca nu aveti termometru, verificati cu mana- trebuie sa fie neutra la atingere

Ustensile:
-un recipient de preferinta transparent, cu capac cu capacitate de minim 900ml (de ex. un borcan, sau o cutie inalta de plastic)
-un cantar de bucatarie – daca nu aveti, faceti rost de unul, pentru ca il veti folosi la toate retetele de paine
-o spatula (eu la vremea respectiva nu aveam, am folosit o lingura de inox)
-un termometru instant pentru a verifica temperatura apei- optional
-un scotch, sau banda adeziva

Indicatii:

-In prima faza, amestecul de faina si apa care creste in borcan se numeste “cultura”, la sfarsit, cand devine stabila, matura si capabil sa dospeasca o paine, se va numi “maia”.
-In prima zi, se lasa cultura 24 de ore, apoi se trece la un ciclu de hranire din 12 in 12 ore, asa ca programati-va inceputul in asa fel incat cele 12 ore sa nu cada exact in miezul noptii. Contrar a ceea ce ati putea citi pe net, lingura de inox nu “omoara” cultura, singurele lucruri care ar putea-o omori sunt apa fierbinte (peste 38C) si sarea.

Hranitul

implica aruncatul unei cantitati din cultura, apoi adaugatul unei cantitati de apa si faina. Intotdeauna se adauga apa in cultura, se amesteca bine cu lingura (ca sa se oxigeneze), apoi se adauga faina si se amesteca din nou.
-dupa faza de amestecat, se lipeste o fasie de banda adeziva pe toata inaltimea containerului, si se face un semn cu markerul in dreptul nivelului de cultura. in felul acesta se poate controla cat a crescut in cele 12 ore.
-la sfarsit se pune capacul, dar nu se inchide etans, pentru ca gazele acumulate sa poata iesi. Atentie la acest detaliu, pentru ca presiunea din borcan va fi destul de mare.

Ziua 1 (sa presupunem ca incepeti dimineata)
-se amesteca 100g apa, 50g faina secara, 50g faina alba
-se lasa 24 ore intr-un loc ferit de curent, mirosuri de parfum si calduros

Ziua 2
dimineata
-la fundul containerului ar trebui sa se vada mici semne de viata (bule, bulbuci), dar nu obligatoriu. Se pastreaza 75g cultura, restul se arunca. Se adauga 75g apa, 25g faina secara si 50g faina alba
seara
-s-ar putea vedea semne de viata, dar s-ar putea ca acestea sa fie mai putine decat dimineata. o singura bula daca este, e bine. La fel ca dimineata, se pastreaza 75g cultura si se hraneste cu 75g apa, 25g faina secara si 50g faina alba.

Ziua 3
dimineata
-se repeta procedeul din ziua dinainte, indiferent daca cultura pare vie sau nu

seara, si a 4-a zi dimineata
-se continua hranirea ca si pana acum.

Incep sa se observe semne vizibile de viata, volum marit, bule din ce in ce mai viguroase.In momentul in care cultura isi dubleaza volumul in decurs de 12 ore (in mod normal acest lucru se va intampla in ziua a 4-a, sau a 5-a), se continua hranirea doar cu faina alba (75g cultura, 75g apa, 75g faina alba)Dupa 5-7 zile, cultura ar trebui sa fie capabila sa isi dubleze volumul in 8 ore, sau mai putin de 8 ore, sa aiba un miros placut, usor acru, si sa fie plina se bulbuci. Ceea ce inseamna ca ati reusit sa obtineti o maia cu 100% hidratare, care e gata sa fie folosita pentru paine.In viitor, voi posta modul in care se hraneste si se mentine maiaua matura, felul in care se poate transforma dintr-o maia lichida (ca cea pe care tocmai ati facut-o, de 100%) intr-una cu consistenta groasa (de ex. 66% hidratare), dintr-o maia cu faina alba, intr-o maia de secara sau grau integral, cand reteta o cere

2 comentarii pentru Maia

 • Anca  spune:

  Eu încerc 🙂 sunt abia la prima zi … Sunt curioasa ce o sa mi iasă :))

  • soho78  spune:

   Buna,
   cu maia painea e foarte gustoasa. De asemenea si blatul pentru pizza are un gust deosebit.

   Toate cele bune!
   🙂

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>