fbpx

Placinte la tigaie

INGREDIENTE ALUAT

– 1 kg de faina
– 5 oua
– 500 ml de lapte
– drojdie cat o nuca, cam 25 de g
– 1 si 1/2 lingurita de sare
– 200 ml de ulei

UMPLUTURI

– varza cruda rasa, sarata, piperata si stoarsa usor de zeama
– branza framantata
-mere crude rase, cu scortisoara si zahar, scurse de zema
– branza dulce de vaci, amestecata cu zahar, coaja de lamaie, vanilie si oua

PREPARARE

Aluatul se prepara clasic cu toate ingredientele de sus.
Uleiul se foloseste la framantat.
Pentru eficientizarea, eu am pregatit aluatul in masina de paine.
Se pun in ordinea urmatoare:
lapte, oua sare, faina si abia apoi drojdia faramitata.

Dupa ce paletele au omogenizat compozitia si masina incepe a framanta, se adauga treptat uleiul, lingura cu lingura.

Dupa framantare, am transferat aluatul intr-un lighenas, ca sa poata sa se desfasoare in legea lui.
In cam o ora, dansul devine obez de-a binelea.
Dac-avea buric, juram ca-i “domnu’ Z” cu tricoul ridicat, dupa o masa copioasa.

Cat aluatul isi da-n petic, va puteti ocupa lejer sa va pregatiti umpluturile preferate.
 Blatul de lucru trebuie sa fie uns bine cu ulei.
Se iau bucati de aluat, cat un pumn…

…se intind bine cu mana… 

…se pune umplutura din belsug, fie varza…

…branza framantata,

…sau mere. 

“Pungutza cu doi” bani se strange la gura, apoi se intinde iar cu mana, cam cat va e tigaia.

Si se pune la copt intr-o tigaie groasa, incinsa bine, unsa cu ulei, putin mai mult decat la clatite.

Se coace pe ambele parti la foc mediu, spre tare.

 Se servesc calde, abia rasturnate pe farfurie.

Cele cu umplutura dulce se pot coafa cu zahar pudra. 

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>