Ingrediente
PENTRU ALUATUL DE CHOUX
100g de făină
50g de unt, tăiat cubulețe
câte 4 linguri de lapte și de apă
1 linguriță de zahăr
3 ouă mari, bătute ușor
1 praf de sare
PENTRU UMPLUTURĂ
200g de zmeură proaspătă sau congelată
3 linguri de zahăr pudră
2 linguri zeamă de lămâie
200ml de smântână pentru frișcă
150g de ciocolată albă
50g de fistic nesărat, decojit, tocat grosier
Mod de preparare1. Încinge cuptorul la 180˚C. Cerne făina pe o hârtie mare de copt. Așa vei preveni formarea cocoloașelor în aluat. Pune untul, laptele, zahărul și sarea într-o cratiță încăpătoare și încălzește acest amestec la foc mic, până când se topește tot untul.2. Doar după ce s-a topit untul poți să dai focul mai mare și să aduci amestecul la punctul de fierbere. Când apar bule de aer la suprafață, dă cratița la o parte de pe foc și adaugă toată făina deodată.3. Începe să amesteci imediat cu o lingură de lemn și continuă până obții un aluat consistent și omogen. După ce s-a încorporat toată făina, așaz-o din nou pe foc și amestecă încontinuu timp de 1 minut. Dă la o parte de pe foc și lasă compoziția să se răcească 3 minute.4. Treptat, încorporează ouăle bătute în aluat, amestecând bine la fiecare adăugare, până obții un aluat neted și lucios. Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Apoi, cu ajutorul unei linguri sau a poșului, formează 24 de biluțe de aluat, lăsând spațiu între ele. Dă-le la cuptor 20-25 de minute, până când gogoșile se umflă și devin rumene.5. Scoate gogoșile din cuptor și imediat înțeapă-le pe partea inferioară pentru a lăsa aburul să iasă, apoi dă-le din nou la cuptor, pentru încă 5 minute. Răcește-le pe un grătar pentru prăjituri. Odată ce s-au răcit, cu ajutorul șprițului sau al poșului, umple gogoșile cu cremă prin găurile făcute la pasul anterior.6. Dacă folosești zmeură congelată, mai întâi decongeleaz-o. Amestecă într-un robot de bucătărie zmeura cu zahărul pudră și zeama de lămâie, până obții un amestec omogen. Trece totul printr-o sită cu ochiuri mici pentru a îndepărta semințele de zmeură.7. Bate smântâna pentru frișcă, apoi încorporează 4 linguri din piureul de zmeură. Transferă totul într-un poș sau șpriț și umple fiecare gogoașă.8. Rupe ciocolata în bucățele și topește-o la microunde pe treaptă mică timp de 1-2 minute sau la bain marie. Las-o să se răcească și să se îngroașe puțin.9. Cu grijă, toarnă ciocolata, cu ajutorul unei linguri, peste fiecare gogoașă de profiterol și apoi presară fisticul. Lasă-le să se așeze. Înainte de servire, stropește profiterolul cu piureul de zmeură rămas sau servește gogoșile simple și cu sosul alături, într-un bol mic.10. V.N. per porție: 546 kilocalorii, 10g proteine, 38g carbohidrați, 40g grăsimi, 22g grăsimi saturate, 3g fibre, 25g zahăr, 0,5g sare11. Tips tricks
• Folosește o cratiță de mărime medie și taie untul în cubulețe pentru a se topi mai repede. Astfel vei evita evaporarea laptelui și a apei.
• E important să lași aluatul să se răcească înainte să adaugi ouăle. Dacă este prea fierbinte, amestecul se va tăia.
• Nu ceda tentației de a deschide cuptorul în primele 20 de minute, pentru că riști să ți se lase gogoșile de profiterol.
• Gogoșile neumplute pot fi păstrate într-o cutie de prăjituri până la 4 zile, iar congelate până la 1 lună. Dacă se moaie, dă-le puțin la cuptor pentru a deveni din nou crocante (la 180˚ C, timp de 6-8 minute).
Comentarii recente