fbpx

Souvlaki

Souvlaki , preparat  greceasc, foarte popular, este o reteta de frigarui cu legume sau fara, servite cu sos tzatziki alaturi. Carnea din care sunt preparate frigaruile poate fi de porc, pui sau miel. Eu totdeauna prefer sa le pregatesc cu legume. Savoarea cepei, rosiei sau ardeiului facut pe gratar sunt de neegalat. De obicei, tai castravetele din tzatziki mai grosier tocmai ca sa contrabalaseze legumele inmuiate pe foc si moliciunea fina si aromata a ardeiului kapia.  Ca orice reteta greceasca autentica, isi bazeaza savoarea pe ingrediente simple si aromate si pe combinatii de culori si arome cu adevarat inspirate.

Un preparat de vara, versatil, se preteaza experimentelor de tot felul si e usor de preparat.

Timp de pregatire: 00:40 minute ore
Timp de gatire: 00:30 minute ore
Timp Total: 01:20 ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redus

INGREDIENTE SOUVLAKI DE PUI CU LEGUME

Pentru frigaruile de pui:

– 1 kg. pui fara piele si dezosat – de obicei se recomanda piept de pui – eu prefer copanele pe care le-am dezosat si curatat de piele, dupa care lea-m portionat in bucati mici de 2,5 cm
– 1 ardei  rosu mare, curatat de cotor si seminte, taiat in patru bucati, taiate la randul lor in jumatate
– 2 cepe rosii curate si taiate in doua.
– 2 rosii
– 80 ml ulei de masline
– 60 ml suc stors de lamaie
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie
– 1 lingurita miere
– 1 lingurita oregano uscat
– 1 lingurita menta uscata
– sare, piper – cate un sfert de lingurita
– 4 pita grecesti

Ustensile
– 4 – 6 bete de frigarui pe care, inainte de a le folosi, le-am inmuiat pentru o jumatate de ora in apa. Astfel vor rezista bine caldurii degajate de carbunii focului de gratar.
alte legume pe care le-am adaugat: 2 ardei Kapia copti.

pentru sosul tzatziki:

180 ml iaurt grecesc
1 castravete
1 catel de usturoi zdrobit
1 lingura suc de lamaie
3 linguri menta proaspata maruntita
1 lingura frunze de patrunjel maruntitsare – dupa gust

PREPARARE SOUVLAKI DE PUI CU LEGUME

Am inceput prin a prepara sosul:

Intr-n bol de sticla sau email, amestecam sucul de lamaie si pasta de usturoi si-l lasam sa stea 10 minute.

Intre timp, curatam castravetele de coaja, il taiem pe jumatate si cu o lingurita, scoatem samburii dupa care il taiem felii subtiri.

Amestecam  bine iaurtul, castravetii, menta, patrunjelul, sare si usturoiul cu lamaie. Il acoperim si-l punem deoparte (la rece daca se poate). Refrigerat, sosul Tzatziki poate fi pastrat pana la 4 zile.

Daca preparam reteta la gratar, deja focul arde promitator…

Este momentul sa pregatim marinada. Pentru asta, folosim un vas non – reactiv – sticla sau vas emailat – in care amestecam uleiul, sucul si coaja galbena de lamaie, mierea, menta si patrunjelul, saram si piperam. In aceasta marinada, cufundam carnea de pui, amestecam bine si acoperim cu o folie de plastic. Lasam sa se patrunda 20 de minute, nu mai mult, caci acidul din lamaie tinde sa distruga proteinele si carnea devine prea lipsita de fermitate, capatand o textura prea moale, spongioasa.

Incepem a asambla frigaruile. Dupa reteta traditionala, nu e nevoie sa folosim legume, eu totusi prefer cu legume, de obicei le alternez: ceapa rosie o desfac in camasute, pun o foaie de ceapa, o bucata de carne, o rosie feliata si intepata in partea de sus unde e mai solida, o bucata de ardei, dupa care reiau sirul. La cele doua capete ale frigaruii las cate un centimetru si jumatate ca sa o pot manui la nevoie pe foc. Procedez astfel pana cand termin toata carnea marinata laolalta cu legumele pregatite.

Gratarul e pregatit, caldura se degaja din carbuni, fara flacara directa (daca aceasta apare, o stingem imediat). Daca pregatim frigaruile in tigaia, o incingem bine, o ungem cu putin ulei dupa care punem frigaruile sa se prepare.

Cat timp frigaruile erau pe foc, am copt si niste ardei kapia, i-am sarat si acoperit cu un stergar curat pentru cinci minute, dupa care i-am curatat de pielita, cotor si samburi.

Cand carnea de pui e rumenita bine si legumele s-au inmuiat si copt in acelasi timp, e momentul sa trecem la asamblarea finala:

Luam frigaruile de pe foc si punem lipiile doar cat sa se incalzeasca. In mijlocul lipiilor, am pus frigaruile scoase de pe tepuse, am adaugat fasii de kapia copt ci curatat de seminte, am sarat, am piperat, am adaugat deasupra sos tzatziki cu felii zdravene si crocante de castravete. Intentionat am lasat feliile de castraveti mai mari pentru a da o nota crocanta preparatului. Invelim in partea de jos lipia peste carne, dupa care impachetam umplutura si din partile laterale. Se serveste imediat.

Sper sa fie un preparat pe placul vostru.

Pofta buna!

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>