Luaţi 200 de grame de făină 550, 10 grame de zahăr pudră, 1 praf de sare şi 125 grame de unt. Frecaţi untul între degete şi apoi între palme până transformaţi totul în firimituri.
Legaţi apoi totul cu un ou (50 grame) şi daţi coca la rece minim juma’ de ceas. Între timp pregătiţi-vă un sos din o parte lapte gras, o parte smântână dulce 35%, 3/4 părţi ou, un praf de sare. Asta e o bază banală pentru orice quiche – adică ce facem noi azi aici.
Pentru 18 tarte cu diametrul de 7 cm şi înălţime de 2 cm, căci cam atâtea ies din coca de mai sus, eu am folosit 225 grame lapte, 225 grame smântână şi 150 grame ou. Lăsați sosul de o parte şi uitaţi-vă ce aveţi prin frigider.
Posibilităţile sunt nelimitate, dar încercaţi să puneţi laolaltă lucruri care se potrivesc între ele. Eu mi-am pregătit aşa: câteva felii de vinete subţiri fripte bine pe grătar;
câteva felii de ciuperci sotate, stinse cu vin alb; cubuleţe de ficat de pui flambate cu puţin coniac;
…ceapă caramelizată, cubuleţe de brânză cu mucegai, fâşii de cheddar maturat, fâşii de mozzarella, fâşii de şuncă pădurea neagră, câteva felii de roşie, măsline de tot felul, praz, frunze de spanac, un căţel de usturoi feliat, ierburi şi condimente.
Scoateţi coca de la rece şi întindeţi-o groasă de doi milimetri. Decupaţi un cerc mai mare decât cel al formei şi presaţi tarta în formă. Nu uitaţi să ungeţi forma chair dacă are suprafaţă antiaderentă. Băgaţi forma la congelator un sfert de ceas. Apoi umpleţi fiecare tartă cu umpluturile pe care le-aţi pregătit.
Turnaţi apoi sosul pregătit peste ele.
Coaceţi quiche-urile la 180°C în cuptorul preîncălzit, 20 de minute sau până se rumenesc bine pe deasupra. Luaţi o sticlă de vin şi chemaţi nişte prieteni. Sunt bune şi calde şi reci
Comentarii recente