INGREDIENTE
(pentru un butoi de 120 litri)
– 60 kg varza alba (cat mai coapta, potrivita ca dimensiune, cu nervurile cat mai subtiri) – 30 verze
– 2 kg sare neiodata grunjoasa
– o legatura de hrean necuratat
– o legatura de tulpini uscate de marar
– o mana de porumb boabe
– o sfecla rosie
Pe fundul butoiului de pun crengutele de marar si o mana de porumb.
Se spala varza, se curata si se scobeste cotorul si se face o taietura in cotor astfel incat sarea sa intre in varza. Se pune o lingura de sare si o bucatica de cca 2 cm de hrean in locul cotorului si se aseaza in butoi cu taietura in sus. Odata cu asezarea verzelor se pune si furtunul puntru pitrocit si sfecla curatata si taiata bucati mici.
In paralel se pun 2 litri de apa cu 30 linguri de sare la fiert apoi se lasa la racit si sedimentat.
Dupa ce se pune toata varza se pune apa cu sare si se completeaza cu apa rece pana se umple butoiul.
Se calculeaza ca la fiecare litru de apa sa fie o lingura de sare (inclusiv sarea din varza). Se cpmpleteaza cu sare topita in 2 litri de apa coonform calculelor prezentate. La un butoi de 120 litri intra cam 30 de verze si 70 de litri de apa.
Se pastreaza 3 verze astfel incat dupa o saptamana se se completeze in butoi.
Pofta buna!
Comentarii recente