Într-un castron am pregătit o maia din 40 grame drojdie proaspătă, 75 grame făină 480 şi 100 grame lapte dulce puţin mai cald decât vârtul degetelor. Le-am pus pe toate laolaltă, le-am amestecat cu un tel şi am lăsat drojdia să-și facă treaba.
Între timp am frecat 100 grame de ouă şi 30 grame de gălbenuş cu 175 grame zahăr fin, 5 grame sare fină, 20 grame coajă de citrice şi 15 grame extract de vanilie.
Când zahărul s-a dizolvat am cernut 625 grame făină 480 peste spumă, am completat cu 400 grame lapte călduţ şi maiaua deja pregătită. Am frământat coca 15 minute apoi am încorporat 150 grame ulei de floarea soarelui. Am acoperit castronul cu un prosop şi am uitat de aluat vreo oră, adică suficient timp cât să prepar umplutura.
Am curăţat de coajă 5 mere verzi şi le-am tăiat cubuleţe. Le-am călit câteva minute în 50 grame de unt apoi le-am îndulcit cu 150 grame zahăr muscovado. Am mai adăugat şi 100 de grame de stafide ţinute în coniac, 10 grame scorţişoară, un praf de nucşoară şi unul de sare. După ce s-a răcit am legat totul cu 150 grame de pesmet din biscuiţi digestivi şi 2 ouă.
Cozonacul l-am făcut împletit, adică am împărţit coca în două şi iar în două, am întins fiecare bucată cam de un deget grosime, am adăugat compoziţia şi am rulat.
Am împletit câte două rulouri şi am aşezat cozonacul în forma bine unsă cu unt.
Mi-au ieşit 2 cozonaci în forme de 25/10cm, pe care i-am lăsat să crească la cald încă vreo 20 de minute. I-am uns cu ou şi i-am copt 50 de minute la 165°C.
Comentarii recente