fbpx

Gyros

Pentru lipii avem nevoie de 350 g făină, 250 ml apă călduţă, 3—4 g drojdie uscată, ½ linguriţă sare, 1 lingură ulei, ½ linguriţă zahăr.

Amestecăm ingredientele uscate într-un bol, apoi adăugăm apa şi uleiul, frământăm puţin aluatul până se omogenizează. Acoperim cu un şervet şi îl lăsăm deoparte.
Între timp, pregătim pieptul de pui: 500 g piept de pui, ½ linguriţă sare, ½ linguriţă boia dulce de ardei, 2 linguri iaurt grecesc, 1 căţel de usturoi, zeama de lămâie, mărar. Bucăţile de piept de pui le amestecăm cu restul ingredientelor şi le lăsăm 10 minute la frigider.

Pentru sosul „Tzatziki” avem nevoie de: 400 g iaurt grecesc gras, 1 lingură ulei de măsline, 1 castravete mare, mărar, zeamă de lămâie, 1 căţel de usturoi, sare.

Castravetele îl curăţăm şi îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari sau îl tăiem cubuleţe mici. Iaurtul îl amestecăm cu uleiul de măsline, zeamă de lămâie, usturoiul pisat, mărarul tocat și castravetele cubulețe. Lăsăm sosul la frigider.gyros sos tzatziki

 În plus avem nevoie de roşii, salată verde/iceberg, ardei roşu, ceapă tăiată felii.

Pieptul de pui îl punem pe grătarul încins bine şi îl lăsăm să se rumenească pe ambele părţi, până se pătrunde. Nu îl lăsaţi foarte mult pe grătar, pentru că îl vrem fraged, nu uscat. Îl lăsăm să se răcorească, apoi îl tăiem fâşii.

Aluatul pentru lipii îl împărţim în 5-6 bile şi întindem fiecare bilă pe masa de lucru, cât mai subţire şi mai rotund cu putinţă.

Încingem o tigaie şi coacem fiecare lipie, aporoximativ 1 minut pe fiecare parte. O să se umfle puţin, dar e de bine. Aşezăm lipiile unele peste altele.

Acum e timpul să asamblăm gyros-ul: pe o jumătate a lipiei punem frunze de salată, ceapă, roşii, ardei, piept de pui şi la sfârşit sos tzatziki, acoperim cu cealaltă jumătate şi servim. De asemenea, se poate rula, fiind mai uşor de mâncat.gyros

Ingrediente:

5-6 porții

5-6 lipii (350 g făină, 250 ml apă călduţă, 3—4 g drojdie uscată, ½ linguriţă sare, 1 lingură ulei, ½ linguriţă zahăr)

500 g piept de pui la grătar (500 g piept de pui, ½ linguriţă sare, ½ linguriţă boia dulce de ardei, 2 linguri iaurt grecesc, 1 căţel de usturoi, zeamă de lămâie, mărar)

Sos tzatziki (400 g iaurt grecesc gras, 1 lingură ulei de măsline, 1 castravete mare, mărar, zeamă de lămâie, 1 căţel de usturoi, sare)

2-3 roșii

½ salată verde/iceberg

1 ardei roșu

1 ceapă

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>