Pentru aluat avem nevoie de: 2 gălbenuşuri, 40 g zahăr, 200 ml lapte cald, 40 ml ulei, 5 g drojdie uscată, 300 g făină+ 1 lingură coajă rasă de lămâie. Amestecăm drojdia uscată cu laptele călduţ, 1 lingură cu făină şi 1 lingură cu zahăr.
Lăsăm într-un loc cald până dospeşte. Amestecăm gălbenuşurile cu zahărul, coaja de lămâie şi uleiul, apoi adăugăm “maiaua” şi restul de făină. Amestecăm cu un tel (aluatul o să fie moale, nu se lucrează cu mâna) şi acoperim vasul cu folie alimentară. Lăsăm la dospit până îşi dublează volumul.
Ungem formele de table cu unt şi punem două linguri de aluat (trebuie să fie 1/3 goale) şi lăsăm din nou la dospit 15 minute. Între timp pornim cuptorul. Coacem savarinele 20 de minute, în primele 5 minute la aproximativ 220 de grade, apoi la 180 de grade (faceți testul scobitorii). Le scoatem din forme şi le lăsăm să se răcească (de preferat peste noapte).
Pentru jeleu fierbem 300 g căpşune congelate cu 150 g zahăr, 150 ml apă până se înmoaie bine, apoi le transformăm într-un sos cu ajutorul unui blender. Gelatina hidratată în apă rece se pune în sosul cald şi se amestecă. Acoperim cu o folie alimentară şi îl lăsăm să se răcească complet.
În plus, avem nevoie de: 600 ml apă, 300 g zahăr, coajă rasă de lămâie, esenţă de rom/rom, 400 ml smântână pentru frişcă, 2 linguri de zahăr pudră, jeleu de căpşune/fructe de pădure etc.
Fierbem un sirop din apă şi zahăr, până se dizolvă zahărul, oprim focul şi adăugăm aromele.Punem fiecare savarină în siropul încins până este pătrunsă foarte bine de sirop, apoi o scoatem şi o aşezăm pe un platou. După insiropare lăsăm savarinele o oră la frigider.
Frişca se bate spumă, apoi se adaugă zahărul pudră şi se continuă mixarea până obţinem o frişcă fermă, dar nu exagerăm cu mixarea. Pentru rezultat garantat folosiţi 2 plicuri cu întăritor pentru frişcă.
Tăiem un căpăcel peste care punem “jeleul” şi sprităm frişca după preferinţă. Eu prefer savarina cu mai mult sos/jeleu.
Comentarii recente