INGREDIENTE
– 800gr coaste de porc…sau 1kg..depinde, cam 2 fasii serioase de coaste;
– 500 g cartofi;
– 1 doza de bere neagra;
– 1 lamaie;
– 1 lg miere;
– praf chilli;
– pasta chilli;
– 1 lg pasta rosii;
– boia;
– piper negru macinat;
– 1 lg otet balsamic;
– cimbru;
– marar;
– patrunjel;
– putin ulei de masline;
– usturoi;
MOD DE PREPARARE
Coastele se gatesc in mai multe etape.
Prima data se pun la marinat in: bere neagra, cam jumatate dintr-o doza de 500ml, pana se acopera carnea. Apoi se stoarce un sfert de lamaie, se adauga sare, cimbru macinat si putin praf de chilli. Se lasa la marinat intre 20 de minute si 60 de minute, in timpul acesta se intoarce periodic pe ambele parti carnea.
In timp ce carnea se marineaza, se pregateste sosul pentru glazura: 1 lg miere, cu pasta de chilli, cu restul de lamaie stoarsa, cu putina bere neagra, o lingura de otet balsamic, cu boia, praf de chilli, sare, piper negru macinat si o lingura de pasta de rosii.
Dupa marinare se introduc coastele in cuptor, dar inainte se taie marunt usturoi, 2-3 catei si se adauga peste coaste. Se aseaza coastele cu partea cu carne in jos, astfel incat aceasta sa fiarba in zeama de la marinata. Se acopera tava cu folie de aluminiu. Se dau la cuptor, si se lasa aproximativ o ora, dupa care se intorc pe partea cealalta, se stropesc cu restul de bere neagra, se acopera iarasi si se lasa pentru inca 35-40 minute.
Per total trebuiesc sa stea acoperite in cuptor in jur de 1:30 ora, sau pana se desprinde usor carnea de pe os. Apoi se scoate folia si intra in actiune sosul preparat mai devreme.
Se acopera cu sos pe toate partile si se mai dau la cuptor pentru inca 15-20 minute, pana se face o crusta din sos. Dupa ce se scot din cuptor, se mai glazureaza o data cu sos, si se lasa afara, sosul se va gati putin de la caldura.
In paralel am pregatit cartofi, intr-o maniera simpla: curatati, taiati in bucati mari, si condimentati cu sare, boia, piper, cimbru, patrunjel, marar si stropiti cu ulei de masline. Se aseaza intr-o tava tapata cu folie, si se dau la cuptor pana devin aurii. Din cand in cand trebuiesc intorsi in asa fel incat sa fie copti pe toate partile.
Ca si tehnica nu e o mancare complicata, dar cere timp si rabdare. Rezultatul este insa pe masura asteptarilor.
Merge bine langa o bere sau un pahar de vin, dupa preferinte. O duminica ideala, liniste si mancare buna.
Comentarii recente