fbpx

Prajitura cu nuci

Ingrediente

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie

BLAT 1:

  • 8 albuşuri
  • 200 gr. zahăr
  • 300 gr. miezuri de nucă ușor prăjită și tocată
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 varf cutit sare
  • 1lingură ulei/unt + 2 linguri făină pentru tapetat tava

CREMA:

  • 8 gălbenușuri
  • 800 ml lapte
  • 8 linguri făină (160 gr.)
  • 8 linguri zahăr tos (200 gr.)
  • 1 pachete unt (250 gr.)
  • 5 plicuri zahar vanilinat (după preferință)

BLAT 2:

  • 250 gr. biscuiți Petit Beurre
  • 100 ml lapte

GLAZURĂ:

  • 3 linguri cacao
  • 5 linguri de zahăr
  • 4 linguri apă

DECOR (OPȚIONAL):

  • nucă de cocos
  • nucă prăjită și măcinată și ciocolată rasă

Mod de preparare

BLAT:

-Se încinge cuptorul la 170°C.

-Se unge tava de copt cu grăsime (unt sau ulei) și se tapetează cu făină.

-Se bat/mixează bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare.

-Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.

-Se adaugă nuca prăjită și tocată (este mult mai bună tocată, decât măcinată) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.

Prajitura cu bezea, nuca si crema de vanilieB

-Se întinde bezeaua cât se poate de uniform în tava tapetată și se coace în cuptorul încins la 170°C timp de cca. 60 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.

* * *

-Cât timp se coace blatul se pregătește crema de vanilie și glazura de ciocolată:

CREMA DE VANILIE:

-Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu zaharul, până nu se mai simte zaharul.

-Se adaugă făina și apoi treptat laptele, amestecând bine în continuare.

-Se toarnă compoziția într-o cratiță cu fund dublu (sau din teflon/ceramică), se pune la foc mic amestecându-se bine pentru a nu se forma cocoloașe și se tine pană crema se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.

-Se adaugă jumătate din zahărul vanilinat și se omogenizează.

-Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

-Între timp se freacă untul (aflat la temperatura camerei) spumă împreună cu restul de zahăr vanilinat, până când acesta devine spumos și își mărește

-Când crema este complet rece, se adaugă treptat peste spuma de unt, mixând bine în continuare până când capătă o textură fină, delicată.

Prajitura cu bezea, nuca si crema de vanilieC

GLAZURĂ:

-Într-un ibric se amestecă zahărul cu cacaoa și apa, se pune pe foc mic și se lasă să să fiarbă câteva minute, până începe să se îngroașe.

-Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

ASAMBLAREA:

-Peste blatul răcit se întinde uniform crema de vanilie.

-Peste crema de vanilie se așează un strat de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte.

-Se toarnă glazura rece de ciocolată peste biscuiți.

Prajitura cu bezea, nuca si crema de vanilieD

-Pentru decor, deasupra se poate presăra nucă prăjită măcinată și ciocolată rasă sau nucă de cocos (dupa gust si preferinta).

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie
Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie
Poftă bună!

Utile:

-Asamblarea prăjiturii se face când blatul, crema și glazura sunt complet reci, la temperatura camerei.

-Pentru o cremă fină se poate folosi amidon alimentar în loc de făină.

-Pentru a se evita formarea acelei cruste inestetice, cât timp crema de vanilie se lasă la răcit, aceasta se acoperă cu folie alimentară.

-Aveți grijă să nu înmuiați prea mult biscuiții în lapte deoarece aceștia se vor sfărâma. Biscuiții se trec doar puțin prin lapte.

-Prăjitura este mult mai bună dacă blatul este mai bine făcut.

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>