Ingrediente
BLAT 1:
- 8 albuşuri
- 200 gr. zahăr
- 300 gr. miezuri de nucă ușor prăjită și tocată
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1 varf cutit sare
- 1lingură ulei/unt + 2 linguri făină pentru tapetat tava
CREMA:
- 8 gălbenușuri
- 800 ml lapte
- 8 linguri făină (160 gr.)
- 8 linguri zahăr tos (200 gr.)
- 1 pachete unt (250 gr.)
- 5 plicuri zahar vanilinat (după preferință)
BLAT 2:
- 250 gr. biscuiți Petit Beurre
- 100 ml lapte
GLAZURĂ:
- 3 linguri cacao
- 5 linguri de zahăr
- 4 linguri apă
DECOR (OPȚIONAL):
- nucă de cocos
- nucă prăjită și măcinată și ciocolată rasă
Mod de preparare
BLAT:
-Se încinge cuptorul la 170°C.
-Se unge tava de copt cu grăsime (unt sau ulei) și se tapetează cu făină.
-Se bat/mixează bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare.
-Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.
-Se adaugă nuca prăjită și tocată (este mult mai bună tocată, decât măcinată) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.
-Se întinde bezeaua cât se poate de uniform în tava tapetată și se coace în cuptorul încins la 170°C timp de cca. 60 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.
-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.
* * *
-Cât timp se coace blatul se pregătește crema de vanilie și glazura de ciocolată:
CREMA DE VANILIE:
-Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu zaharul, până nu se mai simte zaharul.
-Se adaugă făina și apoi treptat laptele, amestecând bine în continuare.
-Se toarnă compoziția într-o cratiță cu fund dublu (sau din teflon/ceramică), se pune la foc mic amestecându-se bine pentru a nu se forma cocoloașe și se tine pană crema se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.
-Se adaugă jumătate din zahărul vanilinat și se omogenizează.
-Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.
-Între timp se freacă untul (aflat la temperatura camerei) spumă împreună cu restul de zahăr vanilinat, până când acesta devine spumos și își mărește
-Când crema este complet rece, se adaugă treptat peste spuma de unt, mixând bine în continuare până când capătă o textură fină, delicată.
GLAZURĂ:
-Într-un ibric se amestecă zahărul cu cacaoa și apa, se pune pe foc mic și se lasă să să fiarbă câteva minute, până începe să se îngroașe.
-Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.
ASAMBLAREA:
-Peste blatul răcit se întinde uniform crema de vanilie.
-Peste crema de vanilie se așează un strat de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte.
-Se toarnă glazura rece de ciocolată peste biscuiți.
-Pentru decor, deasupra se poate presăra nucă prăjită măcinată și ciocolată rasă sau nucă de cocos (dupa gust si preferinta).
Poftă bună!
Utile:
-Asamblarea prăjiturii se face când blatul, crema și glazura sunt complet reci, la temperatura camerei.
-Pentru o cremă fină se poate folosi amidon alimentar în loc de făină.
-Pentru a se evita formarea acelei cruste inestetice, cât timp crema de vanilie se lasă la răcit, aceasta se acoperă cu folie alimentară.
-Aveți grijă să nu înmuiați prea mult biscuiții în lapte deoarece aceștia se vor sfărâma. Biscuiții se trec doar puțin prin lapte.
-Prăjitura este mult mai bună dacă blatul este mai bine făcut.
Comentarii recente