- -1 kg fructe
- -400 g zahar sau miere de albine
- -200 g alcool dublu rafinat de 90 de grade
Fructele se aleg de frunze si codite, se spala si se scurg bine. Se pun in damigeana sau borcan de sticla si se alterneaza straturi de fructe si zahar sau miere de albine. Este bine ca damigenele sa fie pline cam la 3/4 din capacitate, ca sa puteti agita fructele cu zaharul. Se leaga la gura cu tifon, pentru ca siropul sa respire, dar sa nu poata intra insectele. Se lasa la cald, dar nu la soare. Se agita zilnic, de 2-3 ori pe zi, ca sa se dizolve zaharul. In functie de cat sirop isi lasa fructele, depinde si durata de topire a zaharului. Dureaza cam 8-10 zile.
Daca folositi miere de albine sau zahar brun, culoarea finala va fi mai inchisa.
Cand zaharul este topit complet, se adauga 200-300 ml de alcool dublu rafinat, de 90 de grade. Acoolul se poate pune peste fructe si sirop, asa cum sunt, sau se poate scurge siropul si se pune alcoolul doar peste sirop. Cum doriti, ambele variante sunt corecte.
Daca se adauga alcoolul peste fructe, visinata va fi mai putin alcoolizata, pentru ca fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aroma mai deosebita.
Nu uitati ca acestea sunt cantitati pentru 1 kg de fructe. In functie de cate kg de fructe folositi, mariti cantitatea de zahar si alcool.
Este extrem de important sa se foloseasca alcool dublu rafinat, pentru ca acesta va mentine mai bine visinata. Dupa ce se macereaza se adauga tuica 🙂
Fructele se pot folosi la diverse prajituri, bomboane de casa… 🙂 Se inchid sticlele ermetic si se baga in camara, la intuneric. Se lasa la macerat 2-3 luni. Se poate folosi dupa o saptamana daca pofta-i mare, dar gustul bun, cu adevarat, este atunci cand siropul se roade (se macereaza) bine. Dupa acest timp, se dilueaza cu tuica, palinca, vodca, fiecare dupa buzunar si dupa necesitati.
VISINATA DE CASA
TRUC:
Daca doriti sa se pastreze culoarea vie a fructelor, adaugati si zeama de la o lamaie in damigeana, odata cu fructele 🙂 Visinata va avea o culoare splendida. Nu va afecta gustul, ba chiar dimpotriva, ii va da un strop de savoare-n plus.
Pentru nucata – lichiorul de nuci verzi, nucile se taie in 4 (sferturi) si se pun in sticla. Atentie, sa purtati manusi. Lichiorul va avea o culoare maroniu-verzuie. Doamne, cat de bun este!!
Lichiorul din flori (trandafiri, liliac, maci, papadie, iasomie, tei, soc, salcam etc.) se face la fel, dar mai intai se freaca bine florile (alese cu grija de frunze si insecte, spalate si scurse), cu zeama de lamaie – La 200 g de flori se adauga zeama de la 2 lamai si 300-400 g zahar. Ideal este ca lichiorul din flori sa fie facut cu miere de albine, iese mult mai fin.
Trandafirata, lichior fin de trandafiri, reteta veche, simpla
Trandafirata, lichior fin de trandafiri, reteta veche, simpla
In general, taria la visinata trebuie sa fie in jur de 30-40 de grade, maxim. Este totusi un lichior de casa, nu trebuie sa fie extrem de tare, dar nici apa chioara.
Se pastreaza foarte bine in camara, la intuneric.
Pofta buna!
Comentarii recente