Ingrediente
-3 kg peste (fara cap si coada)
-1,5 kg ceapa
-500 g morcov
-2 kg rosii gogonele,bine coapte
-2 kg ardei rosii capia mai carnosi
-500 ml ulei
-250 ml otet
-1 lingurita zahar
-sare, frunze dafin, ardei iute, piper, usturoi
Se foloseste orice fel de peste gras, de apa dulce sau oceanic. Sa nu incercati cu peste alb, pentru ca iese fada zacusca, uscata, fara gust. Am facut si din peste mic, prins la undita, cat palma si din peste mare si a iesit foarte buna. Cea mai buna zacusca a iesit din novac sau macrou. (Din somn sau scrumbie/sardina, iese buna zacusca, dar cu gustul specific, asa ca nu recomand).
ZACUSCA DE PESTE FACUTA DUPA O RETETA ORIGINALA, PESCAREASCA
Pestele curatat, fara cap, taiat bucati , se pune la fiert in apa cu sare si otet, cat sa acopere pestele, nu mai mult. Se spumeaza si se fierbe pana cand carnea se desprinde de pe os. Se lasa la racit, apoi se curata carnea de pe oase. Daca mai raman eventuale osisoare mici, care au scapat, se vor alege la tocat sau se dizolva in otet, la fiert. Se poate da pestele prin masina de tocat sau pur si simplu scos de pe oase, dupa fierbere si rupt bucati. Daca este fiert bine in apa cu otet, oasele se macereaza si nu se simt. Mie-mi place sa se vada pestele bucatele, nu sa fie pasta. La gust este la fel ca o conserva de peste in sos tomat.
Separat se face zacusca, la fel ca cea traditionala. Ceapa maruntita si morcovul dat pe razatoarea mare, se inabusa in ulei cu apa, pana se inmoaie, se adauga ardeii copti pe jar (eu nu-i prajesc in ulei, prefer varianta mai light, dar se pot face si asa). Se lasa sa dea cateva clocote si se adauga rosiile facute suc sau curatate de seminte si pielite si apoi date prin masina de tocat sau robot. Se lasa la fiert pana se leaga sosul, se pun pestele, frunze de dafin, sare, piper, 1 ardei iute taiat marunt , 2-3 catei de usturoi si o lingura zahar. Se lasa la fiert si se adauga dupa gust zeama ramasa de la fierberea pestelui. Eu pun jumatate din zeama cu otet, nu-mi place prea acra.
Se lasa la racit, se scot foile de dafin (altfel zacusca va deveni amara), se pune in borcane si se sterilizeaza la bain-marie, o ora din momentul in care au dat in fiert. Se scot fierbinti, se aseaza intre paturi si se lasa 3-4 zile sa se raceasca incet.
UN SFAT:
-cand adaugati din otetul in care a fiert, tineti cont de faptul ca fiind fierbinte, nu se simte bine gustul de acru. De aceea este bine sa lasati sa se raceasca pana a doua zi zacusca, sa gustati si apoi s-o puneti in borcane, la sterilizat.
In felul acesta, zacusca tine si 3 ani (la mine rar a pucat sa stea 3 ani ).
Daca aveti musafiri, desfaceti imediat un borcan cu zacusca de peste si gata aperitivul!
Sau cand sunteti in pana de idei sau vreti ceva bun si rapid, aveti oaspeti la masa si nu stiti cu ce sa-i serviti, va dau eu o idee: fierbeti cateva paste (intre 80 si 150 de grame de persoana), le strecurati si turnati deasupra zacusca de peste. Presarati patrunjel verde si gata masa! Aveti o mancare delicioasa si preparata extrem de rapid.
Va garantez ca va veti indragosti de aceasta reteta de zacusca, iar cei care vor gusta, vor fi incantati.
Este, cu adevarat, deosebita!
POFTA BUNA!
Comentarii recente