- 2 vinete frumoase
- 50 ml ulei de masline
- 400 g carne tocata de vita (sau miel, porc sau amestec)
- 2-3 fire ceapa verde, cu tot cu cozi (sau 1 ceapa mare veche)
- 3-4 catei de usturoi
- 1 ardei gras tocat cubulete
- 1-2 rosii tocate cubulete (sau 200 g de rosii din conserva)
- o mana de patrunjel verde tocat
- sare, piper, putin zahar
- 50 ml ulei de masline (pentru tava)
- 1 lingura pasta de rosii
- orez fiert simplu in apa cu sare sau
- chifle, paine turceasca
am inceput cu spalarea vinetelor si decojirea lor partiala, in dungi. Apoi le-am taiat pe lung in jumatati si le-am cufundat intr-un castron mare care continea apa calda si vreo 3 linguri de sare. Le-am lasat acolo 30-40 de minute apoi le-am stors usor si le-am pus la scurs intr-o strecuratoare. Apa sarata are rolul de a scoate amareala din vinete. Dupa ce s-au scurs bine le-am scobit cu ajutorul unei linguri si al unui cutit. Miezul scos l-am tocat din cutit si l-am tinut deoparte, pentru reteta de pide.
Intre timp m-am ocupat de legume. Am spalat si tocat ceapa verde, usturoiul, ardeiul, rosiile si patrunjelul verde. Le-am asezat la indemana, in castronase.
Am incins o tigaie larga, antiaderenta si am turnat in ea 50 ml de ulei de masline. Am prajit la foc iute vinetele cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana s-au rumenit usor.
Le-am scos si le-am asezat intr-o tava.
In aceeasi tigaie am pus la prajit carnea tocata si am gatit-o timp de 10-12 minute, amestecand-o bine cu o spatula. Cand a avut culoare rumena si frumoasa am adaugat peste ea ceapa si usturoiul tocate si am asezonat-o cu sare si piper. Am asteptat sa se caleasca un pic si ceapa (impreuna cu carnea din tigaie) si am adaugat si cubuletele de ardei. Le-am sotat si pe ele 3-4 minute. In final am pus si rosiile tocate si 1/2 de lingurita de zahar. Rosiile au lasat zeama si a avut carnea in ce sa fiarba mai departe. Am fiert acest sos de carne tocata alte 20 de minute. La un moment dat a scazut mult lichidul si am completat cu o ceasca de apa. Am amestecat ocazional in tigaie, ca sa nu se prinda ceva.
Am stins focul si am adaugat si patrunjelul verde, tocat. Foarte bine miroase acest sos si are si un gust…
Cam asta a fost greul. De-acum e simplu totul. In tava am deja jumatatile de vanata prajite, sosul de carne e gata. A mai trebuit sa diluez 1 lingura buna de pasta de rosii cu putina apa si sa incing cuptorul la 180 C.
Am distribuit umplutura de carne in mod egal in fiecare jumatate de vanata si am turnat pasta de rosii diluata in tava (nu peste ele).
Comentarii recente