fbpx

Găluște cu prune

Ingrediente
  • 10-20 prune (in functie de dimensiuni)
  • 800 g cartofi fierti in coaja
  • 250 – 300 g faina (in functie de soiul cartofilor)
  • 2 oua intregi
  • o lingurita rasa de sare
Pesmet rumen:
  • 250 g pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g zahar tos
Pentru servit:
  • zahar pudra vanilat amestecat cu scortisoara macinata (optional)

Mai intai am pus la fiert cartofii in coaja intr-o oala mare, cu apa usor sarata. Dupa ce acestia au fiert (i-am testat cu furculita) i-am scurs de apa fierbinte si i-am lasat 10 minute la racorit. I-am decojit cat erau calzi (nu chiar fierbinti) si i-am zdrobit cu presa speciala pentru cartofi. Daca nu aveti asa ceva puteti rade cartofii fierti pe razatoarea mica.

In castronul cu cartofii zdrobiti (calduti) am asezat si cele 2 oua intregi, sarea si o parte din faina (cam 200 g). Nu am pus toata faina de la inceput deoarece nu am stiut cat de umezi sunt cartofii. Mai bine o pun pe rand. Am framantat cu mana compozitia si, vazand ca este inca lipicioasa si moale, am adaugat si restul de faina. Au fost dati cand a trebuit sa pun si mai multa! Oricum, acest aluat de galuste cu prune este unul moale.

Cum se modeleaza galustele cu prune

Fiind un aluat lipicios, modelarea galustelor cu prune se face cu mana uda. Am luat bucati din compozitie, le-am aplatizat in palma (in forma de discuri de cca. 10-12 cm diametru si avand o grosime ce cca 1 cm) si am asezat cate o pruna in mijlocul lor. Dimensiunile discurilor de aluat variaza in functie de marimea prunelor. Am ridicat marginile aluatului peste pruna si am inchis-o bine acolo. Gata prima galusca! Amn continuat cu restul, asezandu-le cuminti pe un stergar infainat de bucatarie.

Fierbere galuste cu prune sau gomboti cu prune

Am pus la fiert apa intr-o oala mare – cam de 5 – 6 L si am adaugat 2 lingurite de sare (este foarte important sa fie sarata pentru ca altfel galustele sunt fade). Cand apa a inceput sa clocoteasca am asezat galustele in ea. La inceput se duc la fund – le-am ajutat un pic cu o paleta ca sa nu se lipeasca de oala –  apoi se ridica singure la suprafata. NU trebuie aglomerata oala! Mai bine le fierbeti in 2-3 transe decat sa le inghesuiti. In primul rand scade foarte tare temperatura apei si in al doilea rand galustele se deformeaza, se turtesc daca stau inghesuite. Ele trebuie sa pluteasca liber in apa fierbinte.

Cum se prepara galustele cu prune gomboti cu prune (11)

Galustele cu prune se fierb cca. 10-15 minute (cronometrate din momentul in care apa incepe din nou sa fiarba), la foc mic, fara capac! Atentie, galustele se umfla la fiert si pot deborda! Daca se sparge o galusca si evadeaza pruna din ea, aceasta va forma o spuma rosiatica care se va ridica la suprafata oalei – apare riscul de a da in foc! Aceste galuste cu prune trebuie supravegheate in timpul fierberii.

Pesmet rumen pentru galuste cu prune – reteta de gomboti

In timpul in care au fiert gombotii am pregatit pesmetul rumen. Intr-o tigaie larga, antiaderenta, am topit untul – fara sa fumege sau sa-l ard! Am turnat rapid pesmetul si am amestecat bine cu o spatula (la foc mediu spre mic). Am prajit incet acest pesmet pana ce a absorbit tot untul topit si si-a schimbat culoarea, rumenindu-se.

Aproape de final am adaugat si zahar tos – ce bun e pesmetul cu zahar tos crocant! Am tras tigaia de pe foc si am amestecat bine cu spatula – pesmetul continua sa sfaraie de la caldura acumulata in peretii tigaii. Zaharul se caramelizeaza pe alocuri.

Servire galuste cu prune reteta de gomboti cu prune ca la bunica

Bun! Galustele sunt fierte. Ce fac cu ele? Le-am pescuit cu o spumiera din oala cu apa clocotita si le-am scurs un pic. Le-am asezat direct in tigaia cu pesmet rumen si le-am tavalit bine de tot prin el, ca sa fie imbracate uniform.

tigaie cu gomboti cu prune

Le-am scos pe un platou si le-am pudrat cu zahar pudra amestecat cu un pic de scortisoara (sau vanilie, dupa gust).

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>