Un tort de ciocolată delicios, cu trei feluri de mousse şi un blat umed de cacao. Dacă vreţi să impresionaţi cu un tort bun, dar şi cu un aspect plăcut, acesta este perfect.
Nu este deloc greu de făcut, e cel mai simplu şi cel mai rapid tort, cu rezultat garantat chiar şi pentru un novice în bucătărie.
Îl puteţi face ca desert de weekend sau pentru o aniversare, cu siguranţă o să fie un succes.
Pentru blat (20 cm) avem nevoie de: 1 ou, 50 ml ulei, 50 ml lapte, 50 ml cafea fierbinte, 100 g zahăr, 80 g făină, 30 g cacao, 5 g praf de copt.
Amestecăm oul, uleiul şi laptele într-un bol. În alt bol amestecăm ingredientele uscate, apoi amestecăm cele două compoziţii şi adăugăm cafeaua fierbinte. Turnăm compoziţia într-o formă tapetată cu hârtie de copt şi coacem 12-15 minute, la temperatură medie.
Pentru mousse avem nevoie de: 4 gălbenuşuri, 500 ml lapte, 100 g zahăr, 40 g amidon, 100 g ciocolată neagră, 100 g ciocolată cu lapte, 100 g ciocolată albă, 600 ml smântână pentru frişcă, 15 g gelatină, 60 ml apă rece.
Laptele şi zahărul se pun într-o cratiţă pe foc; gălbenuşurile le amestecăm cu amidonul, apoi turnăm laptele cald. Întoarcem cratiţa pe foc şi amestecăm încontinuu până se îngroaşă. Împărţim crema în 3 boluri, în fiecare bol adăugăm câte un tip de ciocolată tocată mărunt. Gelatina o hidratăm în apă rece, apoi o dizolvăm la microunde şi o împărţim între cele trei creme. Amestecăm bine, acoperim bolurile cu o folie alimentară şi lăsăm să se răcească. În fiecare cremă răcită încorporăm câte 200 ml frişcă bătută.
Într-un cerc pentru tort sau în tava în care am copt blaturile (tapetată cu folie alimentară astfel încât să îl putem scoate din formă) aşezăm blatul şi îl însiropăm puţin (apă, zahăr, vanilie).
Peste blat turnăm mousse-ul de ciocolată neagră, dăm la congelator 10 minute, continuăm cu mousse-ul de ciocolată cu lapte, cogelator şi mousse-ul de ciocolată albă.
Punem tortul la frigider 2-3 ore, apoi îl decorăm cu fructe, cacao sau glazură de ciocolată (topim 50 g ciocolată neagră cu 50-60 ml smântână pentru frişcă, lăsăm să se răcească, apoi turnăm peste tort, de preferat să nu îl îmbrăcăm, astfel se văd straturile frumoase).
Comentarii recente