Muhamarul este un preparat usor de facut, pe care-l stiu de la mama mea. Este o reteta marocana, care la noi se face cand se strange familia la masa. Muhamarul se serveste direct de pe tocator din lemn, inconjurat de salata, si fiecare ia cate o felie. Cand il vad romanii, spun ca arata ca un fel de salatade boeuf cu o crusta, dar nu e asa. Va invit sa-l incercati, e bun si caldut, dar si rece! Sa trecem la treaba!
Ingrediente pentru 6-8 portii:
- 5 cartofi de 6-7 cm
- 2 morcovi
- 9 oua intregi si 2 fierte (doar albusul)
- 130g mazare decongelata
- 200g piept de pui
- 1 lingura de patrunjel tocat
- 1 lingurita de coriandru (optional)
- 1/2 lingurita de curcuma
- 1 pliculet de sofran
- sare si piper negru zdrobit
- 150ml de ulei de floarea soarelui
- foaie de pergament
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, cu sare, cam 4 ore inainte de a gati restul retetei, fiindca trebuie sa aiba timp sa se raceasca – altfel, cand se combina cu oul crud, se face omleta. Cand cartofii sunt fierti, se scot, se decojesc si se lasa la racit.
Se fierbe pieptul de pui si, separat, se fierb si morcovii intregi, curatati. Cand sunt gata, se taie cubulete cartofii si morcovii, cam ca la salata de boeuf, si tot cuburi, dar mai mici, carnea de pui. Se pune totul intr-un bol, apoi se adauga mazarea deja decongelata. Se adauga sofranul, curcuma, sare, piper si patrunjel. Se adauga cele 9 oua crude si, tocat, albusul de ou fiert. Se amesteca bine totul si se potriveste gustul. Compozitia trebuie sa fie moale, iar oul sa o acopere,
Se ia o oala care merge si pe ochiul plitei, si la cuptor, in care se va face muhamarul. Deci dimensiunea oalei este cea pe care o va avea preparatul. Se recomanda o oala de 15-18cm in diametru si cam 18cm inaltime. Se ia hartia de pergament, se decupeaza un cercastfel incat sa incapa perfect pe fundul cratitei. Se toarna 130ml de ulei si se pune la incalzit pe ochiul aragazului pana se incalzeste – dar nu mult. Se da focul mai mic. Cu polonicul, se toarna in cratita compozitia cu oy, cartofi, pui si morcovi, cat de repede, avand grija sa se lase cel putin 1-2cm pana la buza cratitei. Fiind uleiul cald, se va forma o crusta ca la omleta. Se da focul la foarte mic si se lasa 30 de minute. Dupa aceea, cu un cutin cu lama flexibila, se intra adanc in cratita, urmand conturul preparatului, astfel incat sa nu se lipeasca si uleiul sa poata urca.
Se muta cratica in cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius unde se lasa 35-40 de minute. Dupa aceea, se verifica cu o scobitoare infipta in mijlocul muhamarului, daca acesta este facut (pe scobitoare nu trebuie sa ramana nimic).
Prezentarea pe farfurie:
Se scoate muhamaru;l din cuptor, se lasa sa se racoreasca jumatate de ora si apoi se rastoarna din oala pe un tocator sau direct pe platoul de servit. In jurul muhamarului, din care se pot taia felii pentru servit, se asaza frunze de sfecla si rosii cherry.
Pofta buna!
*reteta by J Hadad
Comentarii recente