Ingrediente:
- 500 grame carne tocată de vită;
- Zarzavat pentru ciorbă: 2 cepe, un morcov, un păstîrnac, un pătrunjel, o felie de țelină;
- 500 g iaurt gras;
- 200 ml smîntînă pentru gătit 32% grăsime;
- 50 ml ulei de măsline;
- 1 lingură bulion de roșii sau 2 roșii decojite pasate.
- 3 linguri de orzișor (paste făinoase în formă de boabe de orz);
- 3 gălbenușuri de ou;
- 1 lămîie;
- sare, piper, cîteva frunze de mentă verde;
- 4 litri apă.
Modalitate de preparare:
Într-o oală se pune uleiul de măsline și se călește ceapa amestecată cu carnea de vită tocată.
Se sărează, se piperează și se amestecă pînă cînd carnea se albește, iar ceapa devine sticloasă.
Se adaugă bulionul sau roșiile pasate. Se lasă încă puțin pe foc pînă scade aproape tot lichidul lăsat de carne și de roșii. Se adaugă cei 4 litri de apă și rădăcinoasele întregi, crestate puțin ca să fiarbă mai ușor.
Se lasă la fiert 30 de minute, pînă cînd sînt fierte legumele. Se scot legumele întregi, se pasează sau se trec prin sită și se readaugă în oală.
Se adaugă orzișorul și se mai fierbe 10-15 minute, sau cum se specifică pe pachetul de paste. Între timp se amestecă bine iaurtul gras cu smîntîna.
După cele 10-15 minute necesare fierberii pastelor, cu focul dat mai mic sau chiar cu oala dată la o parte de pe foc, se adaugă treptat, în cantități mici și amestecînd continuu, iaurtul cu smîntîna. Se pune din nou pe foc și se lasă să ajungă la fierbere, o mai ținem aproximativ 4-5 minute, potrivind-o de sare. Se stinge focul și se adaugă gălbenușurile bine amestecate, peste care am adăugat cîteva linguri de zeamă caldă din oală, pentru a nu se coagula cînd le punem în ciorbă, tehnica de la ciorba de burtă sau de la ciorba a la grec. Se toarnă zeama de lămîie și se adaugă menta tocată, sau pătrunjel, dacă e prea neașteptată ideea de mentă într-o ciorbă, deși vă asigur că efectul este deosebit.
Ciorba e gata și așteaptă să fie savurată! Ardeiul iute murat este cel mai potrivit pentru a însoți această ciorbă.
La tătari se spune ”cînd pleci la nuntă, să pleci mîncat și bine îmbrăcat”. Aveți în vedere și această ciorbă atunci cînd vreți să mîncați ceva bun, pentru că eu deja am pus-o pe lista de zemuri preferate. Poftă bună!
Comentarii recente