fbpx

Pesto

Leurdă spălată şi scursă                                                                    1kg
Ulei de măsline [sau un ulei bun de floarea soarelui]                300 ml
Brânza extra maturată de capră                                                        300 g
Miez de seminţe de floarea soarelui crude                                    200 g
rumenite în tigaie sau în cuptor
Miez de seminţe de dovleac crude                                                  200 g
rumenite în tigaie sau în cuptor
Sare


Cea mai simplă metodă mi s’a părut cu vasul tocător de la mixer (cel din imagine).

vas tocatorPuneţi în el (puteţi chiar îndesa) leurda şi adăugaţi egal din celelate ingrediente. Lăsaţi o parte din sare la final ca să puteti regal gustul în funcţie de brânză.
Aşadar, leurdă, seminţe, ulei şi cuburi de brânză. Pasaţi. Opriţi. Amestecaţi dacă e cazul. Pasaţi.
Cam asta e tot, până scapati de ingrediente.
Lucraţi cu o spatulă de silicon, e practică la scosul pesto’ului din vas şi la amestecatul final cu sare. Da, săraţi final când e gata, în vasul de metal în care ati scos pe rând pasta verde. Săraţi puţin mai tare decât vi se pare necesar. Ajuta la conservare dar, când îl veţi folosi la paste, hummus, piure, sosuri trebuie să nu uitaţi că aveţi déjà sare destulă.

Borcanele stau bine în frigider, săptămâni întregi, umplute până la buză şi închise bine. Spălate cu apă fierbinte şi uscate steril înainte, bineinţeles, ştim  asta cu toţii, nu?pesto leurda martie 2016 _ 3 cu tag

 


În afară de situaţia în care descopăr borcanul în frigider, întind muncitoreşte pe pâine prajită un strat de pesto şi pun deasupra o felie de pară sau de măr, pesto’ul ăsta ajunge de obicei pe paste sau în hummus.

Pastele le fierbeti cât ştiţi voi. Puneţi o lingură de pesto într’un bol. Scoateţi pastele direct în vas, lăsându’le să se scurgă doar atât cât să rămână o vreo două linguri de apă fierbinte. Amestecaţi circular,
bine, de 15 – 20 de ori până se formează un sos. Gata.

Cu piureul este şi mai simplu. Faceţi pur şi simplu reţeta clasică (cartofi, lapte, unt) şi adăugaţi pesto cu măsură (cam o linguriţă la 1 kilogram de piure) ca să nu domine definitiv orice îi puneţi alături.

Un dressing bun pentru salate va ieşi dacă faceţi o maioneză mai nesărată în care adăugati pesto şi un fir de suc de lămâie.

O supă cremă de cartofi, de brocoli, de fenicul şi avocado, de ţelină o să iasă din anonimat cu un strop de pesto pus la final, în farfurie.

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>