Am copt ţelina şi pătrunjelul rădăcină, în cuptor la 160 de grade, vreo oră jumate.
Le’am copt în coajă şi din cauza asta au fost mai greu de curăţat.
Dacă le coceam gata curăţate mă alegeam cu un strat tare la suprafaţa lor iar asta mi’ar fi schimbat puţin textura, gustul şi textura supei. În fine, voi puteţi face cum vreţi, poate staţi mai rău cu timpul sau cu răbdarea. Nu am pus nimic peste ele înainte de a le pune în cuptor.
Merele le’am curăţat de coajă şi le’am tăiat cuburi, apoi le’am rumenit în unt şi le’am sărat cu sare de Slănic. Am adăugat bucăţile de rădăcinoase şi nişte apă, nu multă, sa fiarbă încet până devin bune de pasat.
Pasate şi date prin sită, au revenit pe foc împreună cu smântână fermentată
Sfecla am curăţat’o şi am feliat’o subţire. Am pus’o în cuptor pe foaie de copt cu un fir de ulei bun. La 190 de grade nu trebuie să stea mai mult de 20 de minute, cu un moment de întoarcere a feliilor de pe o parte pe alta, la jumătatea timpului. Răcite, devin crocante, cu marginile puţin ondulate.
Siropul l’am făcut din oţet de mere şi zahar, jumi – juma din fiecare. Fiert destul, devine lucios şi cu gust parfumat, puternic dulce – acrişor.
Comentarii recente