Ingrediente:
- 800 g -1 kg coaste (dacă-s baby back sunt cele mai bune)
- sucul de la două portocale mari și coapte
- sucul și coaja de la o lămâie
- 50 ml ulei de măsline
- 1 linguriță rozmarin tocat
- 1 linguriță și jumătate cimbru tocat
- 3-4 căței de usturoi tocat
- 40 ml sos de soia sau 60 ml bere neagră (alegerea îți aparține, pe ambele variante le-am încercat, se potrivesc perfect)
- 30 g zahăr brun
- 15 g unt
- sare (dacă folosiți bere. dacă va fi soia, eu n-aș mai insista cu sarea)
Primul lucru pe care trebuie să-l faci, după ce speli carnea cu apă rece, e să îndepărtezi membrana de pe coaste și abia apoi le porționezi individual. Una câte una.
Într-un bol încăpător amestecă sucul de portocale, sucul de lămâie, coaja de lămâie, uleiul de măsline, rozmarinul, cimbrul și usturoiul. Pune și sare, după gustul tău, dacă ai decis că vrei cu bere. Pe care o s-o folosești mai târziu. Amestecul se toarnă peste coaste, bolul se acoperă cu o folie alimentară și se pune la frigider pentru câteva ore bune. Ideal ar fi chiar peste noapte.
Cuptorul se încinge la 160 de grade.
Pentru coacere ai nevoie de o tavă adâncă cu grătar. Se umple cel puțin jumătate din tavă cu apă, coastele se pun pe grătar și se acoperă cu o folie de aluminiu. Știu că unii oameni nu agreează aluminiul la gătit, un compromis aici ar fi să înveliți carnea cu hârtie de copt, însă pe deasupra tot veți avea nevoie de o folie de aluminiu pentru etanșeizare.
Dacă nu aveți o tavă specială cu grătar, deși ar fi ideal, puteți face același lucru cu grătarul cuptorului. Cu condiția ca dedesubt să existe acel vas în care se află apă din abundență.
Se lasă la cuptor pentru două ore.
Între timp pregătește glazura. Marinada în care ai ținut carnea se pune pe foc mic, adaugi sosul de soia sau berea și lași să fiarbă până scade la jumătate. O să-ți ia cel puțin 10 minute. Adaugă zahărul brun, mai fierbe două-trei minute, încorporează untul și lasă deoparte să se răcească.
Scoate coastele din cuptor și unge-le cu glazură pe toate părțile. Asigură-te că sunt toate cu partea plină de carne în sus. Deschide flacăra de sus a cuptorului și lasă din nou tava la cuptor timp de 7-10 minute. Sunt ideale când li se formează o crustă ușor arsă, dar nu exagera cu asta. Poți să exagerezi doar după ce le scoți de la cuptor și să le mănânci pe toate. Oricum va fi foarte greu să te oprești.
Comentarii recente