INGREDIENTE:
Pentru blat:
(tort cu diametrul de 18 cm)
4 oua
160 g zahar
130 g faina
20 g amidon
30 g pudra de cacao
2 linguri nuca macinata
5 g praf de copt
1 praf de sare
1/2 lingurita coaja rasa de portocala
1 lingurita lichior de ciocolata – optional
Pentru crema si umplutura:
250 g ciocolata cu lapte
100 g ciocolata neagra
200 ml smantana pentru frisca
3 linguri lapte
30 g unt
1 cana de 250 g plina cu visine din compot – fara samburi
Pentru sirop:
1 cana compot de visine
4 linguri visinata
Pentru topping:
100 g ciocolata neagra
50 ciocolata cu lapte
100 ml smantana pentru frisca
ciocolata rasa pentru decor
PREPARARE:
Pentru inceput am pregatit blatul: am mixat albusurile cu un praf de sare , iar cand au devenit spuma alba tare am adaugat treptat zaharul, pana s-a intarit ca pentru bezea. Am incorporat galbenusurile, amestecand de sus in jos usor cu o spatula, apoi am incorporat faina amestecata in prealabil cu praful de copt, amidon si cacao. Am pus si nuca macinata, iar la final aromele.
Am turnat aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt pe fund si pe pereti cu ulei si faina. Am copt blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, sau pana a trecut testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt, l-am lasat pe un gratar sa se raceasaca, apoi l-am feliat astfel incat sa obtin 2 blaturi egale.
Cat timp s-a copt blatul am pregatit crema. Am topit ciocolata la bain-marie impreuna cu laptele. Am luat de pe foc vasul si am mixat rapid cu smantana pentru frisca, apoi am adaugat untul pastrat la temperatura camerei. Am pus crema la rece pentru 30 minute, apoi am mixat iar.
Am insiropat blaturile si am pus primul blat pe un platou.
Am pus marginile blatului hartie de copt sau staniol pentru a lasa platoul curat cand termin de aranjat tortul. Peste primul blat am pus un strat de crema apoi am aranjat visinele (fara samburi), iar peste acestea am pus iar un strat subtire de crema, avand grija sa pastrez suficienta crema pentru a imbraca tortul si a lasa un strat generos deasupra.
Am pregatit toppingul topind cele 2 tipuri de ciocolata la bain marie, apoi le-am amestecat cu smantana pentru frisca si am turnat imediat peste tort.
Am pus tortul in frigider pentru o ora, apoi am decorat marginile cu fasii de ciocolata raschetata cu un cutit sau ciocolata rasa.
Am lasat tortul la rece minim 4 ore inainte de a-l felia si servi.
Sport la prajiturit va doresc
Comentarii recente