350-400 ml de vin roșu bun
220 g smochine uscate și tăiate mărunt
1 linguriță de scorțișoară
½ linguriță de cuișoare măcinate
1/3 linguriță de nucșoară
120 g unt moale
1 ou bătut
250 g făină integrală
2 lingurițe praf de copt
1 linguriță bicarbonat
Cum procedăm
Încălzim cuptorul la 160 de grade
Tapetăm o formă cu hârtie de copt
Vinul și smochinele se pun la fiert. Se lasă să se umfle un pic fructele, cam 5 minute, apoi se ia de pe foc. Se adaugă scorțișoara și cuișoarele. Se mai lasă la răcit 7-8 minute și se incorporează untul.
Mai stă cam tot atât și se amestecă și oul. Cât să nu se facă direct omletă. Făina se cerne peste praful de copt și bicarbonat și se unește cu compoziția de smochine. Ar trebui să aibă o consistență densă, ca o smântână groasă, de țară.
Eu nu am folosit miere sau zahăr, am mizat pe forța interioară a smochinelor. Am pus și niște curmale, preventiv.
Se toarnă în forma de cuptor și se lasă cam 40 de minute. Verificați interiorul cu o broșetă de lemn, ca să fiți siguri că e coaptă. O lăsați să se răcească în formă, că altfel o faceți praf.
Comentarii recente