fbpx

Storceag Jurilovca

reteta:
– se curata si se taie cubulete morcovul, ardeiul, telina si ceapa…
– se taie cartofii in bucati mari…
– se calesc legumele in oala/ceaunul in care veti face storceagul, in ulei de floarea soarelui.
– se adauga apa si dupa ce fierbe impreuna cu legumele, se adauga cartofii!!! BNIMANIE, TAVARIȘCI!!! Cartofii pot fi fierti si separat, si se pot adauga la sfirsit, pentru a nu se sfarima!
– carnea de sturion, de preferat pastruga sau morun (se gasesc acum slava Domnului la orice super/hipermarket, de obicei nistru, dar merge si cu aceasta specie de sturion, asa ca nu are rost sa ne mai tavalim ca e prohibit, etc! ) se taie in cuburi cam de 2 cm, si se da cu un praf de sare! Se foloseste si capul, si coada, si, ca sa respectam si reteta veche, si basica, ficatul si eventual laptii!
– dupa ce au fiert si legumele si cartofii la 2/3 din cit ar trebui sa fiarba, se pune carnea si se toarna si niste otet “alb”!, “la ochi”, ca si la ciorba pescareasca/lipoveneasca de peste, pentru a se intari pestele, si pentru a impiedica sa se sfarime! (pont2!)
– se lasa la fiert cam 4-5-6 minute! Repet: se lasa la fiert, adica se calculeaza timpul de cind reincepe apa sa fiarba!, nu de cind se pune carnea!, pt ca in acel moment temperatura apei va scadea si apa nu va continua sa fiarba (asa se intimpla si cind pui legumele.)

Acum sa trecem la “dresul” supei: se foloseste zer (ma rog, eu nu agreez… dar reteta originala asa era) sau mai degraba smintina buna, adevarata!, in care se se amesteca, atentie, GALBENUSURILE a multor oua de casa (daca se poate), functie de cantitatea de storceag pe care il faceti (la 7-8-10 kg de carne eu folosesc 12-14 galbenusuri de ou si 1,5-2 kg de smintina! Dupa ce se amesteca bine smintina cu galbenusurile, se incepe egalizarea treptata a temperaturii amestecului cu cea a “supei de carne cu legume”, punind incet-incet cite un polonic de supa calda (de obicei se da la o parte de pe foc zeama de carne si legume dupa ce a fiert carnea!!!) pina se obtine o cantitate suficient de mare de “lichid” cu temperatura apropiata de temperatura supei de carne si legume! Acum se pot mixa cele doua “zemuri”

Aceasta operatiune este identica cu procedeul folosit la prepararea ciorbei de burta si impiedica “brinzirea” smintinei…, ceea ce ar “distruge combinatia”
Dupa ce ati mixat “zemurile”, amestecati cu grija pt a nu sfarima cartofii (mai retineti ca am spus ca se pot adauga si fierti dinainte, la sfirsit tocmai pt a evita sa se sfarime!!!) si pestele, eu va sfatuiesc sa puneti si mujdei de usturoi (nu exagerati!), si sa o dregeti de sare si eventual otet. Daca vreti sa fie “masa bogata”, puteti pune si o mina-doua de cubulete de gogosar murat, ca la ciorba de burta.
– Se pune MARAR! Aviz amatorilor. Daca printre “meseni” sunt unii care zic ca nu le place mararul (eu nu-i prea bag pe astia mofturosi in seama), puneti o legatura de leustean in ceaun dupa ce ati amestecat “zemurile”, si in farfurie patrunjel si eventual ardei iute, sau mai bine SARMUZAK sau GENOCID.
Ce sa va mai spun? Pont3: se mai practica si urmatoarea “schema”: se da un morcov sanatos prin razatoarea mica si se caleste bine intr-o tigaie in ulei de floarea soarelui, pina se obtine o pasta portocalie care se amesteca la sfirsit cu “zemurile” pentru culoare (tot ca la ciorba de burta)

Lasati un mesaj

Poti utiliza aceste etichete : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>