Ingrediente
- pepene verde
- pepene galben
- telina frunze
- hrean
- frunze de visin
- boabe de piper, boabe muștar
- zahar
- ardei iute
- usturoi
- sare de muraturi
- otet
- Morcov
- ceapa – Opțional
- marar uscat, cimbru
- apa
Taiem pepenele felii, mai mici sau mai mari, cum preferati. Eu prefer sa aiba dimensiuni potrivite, cam de 1-1,5 cm grosime. Taiem si pepenele galben, acestuia ii vom curata prima data semintele, apoi vom taia feliile.
Eu am pregatit borcane de 5 litri și de 10 litri pe care le-am spalat si le-am sterilizat inainte.
La fundul borcanului asezam frunze de visin, mărar uscat, frunze de țelina și hrean tăiat acestea vor intari pepenii. Mai puteti adauga frunze de zmeura, frunze de hrean, ce aveti.
Incepem sa asezam peste frunze feliile de pepene. Asezam morcov, ca decor. Adaugam si ceapa, o puteti taia, ca sa incapa mai bine.
In fiecare borcan punem cate o bucatica de ardei iute, cate 2-3 căței de usturoi taiat in doua, lingura lingurita de piper, una de muștar boabe, marar uscat, frunze de telina.
Punem intr-o oala, pentru fiecare litru de apa, o lingura de sare, o lingura rasa de zahar, doua linguri de otet si lasam sa dea in clocot.
Cand saramura a dat in clocot, o turnam in borcane, am asezat dedesubt o tava metalica, sa atenueze socul termic.
Punem apoi capacele si le strangem bine, le intoarcem cu gura in jos si le verificam sa nu curga, le acoperim cu servete groase si le lasam asa pana ziua urmatoare.
Dupa 24 de ore, Opțional, vom scurge saramura, o mai dam in clocot si o turnam iar in borcane. Dupa alte 24 de ore, vom pune borcanele pe masa si le supraveghem timp de o saptamana, sa nu se umfle capacele.
Comentarii recente