Cum alegi sortimentul de carne de vită?
- Mușchi tenderloin pentru grătar, biftec, medalion, file mignon
- Antricot, colet cu os sau fără os pentru grătar sau friptură la cuptor
- Vrăbioară pentru grătar și friptură la cuptor
- Capac pentru șnițel, gulaș, ciorbă, tocăniță, preparate din carne de vită la cuptor
- Fricandou pentru friptură, tocăniță
- Chiulota pentru pentru steak, grătar
- Nuca pentru gulaș, ciorbe, tocană
- Garf, gât și ceafă, piept, cap de piept pentru preparate la cuptor sau friptură la grătar
- Coaste superioare pentru grătar
- Coaste inferioare pentru grătar sau preparate culinare care se gătesc lent
- Fleică pentru mâncare cu sos, cum este tocănița
- Rasol cu os pentru ciorbe și tocăniță
- Cap, picioare, coadă pentru ciorbe și tocănițe
- Burger preparat la grătar sau la tigaie.
Sfaturi cum să gătești friptura perfectă din carne de vită Black Angus
Cel mai simplu mod de a găti friptura:
- Se preîncălzește tigaia grill la foc mare.
- Se pregătește carnea, se dă cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. Apoi se pune la grătar timp de 4-5 minute pe fiecare parte, până se rumenește.
Dacă vrei să obţii o friptură perfectă procedezi astfel:
- Cel dintâi alegi sortimentul de carne potrivit (vezi lista de mai sus).
- Este important ca bucata de carne pentru friptură să aibă un aspect marmorat frumos.
- Cu cât cantitatea de grăsime intramusculară este mai bine distribuită cu atât carnea va fi mai gustoasă.
- Cele mai bune bucati de carne sunt: tenderloin, antricot, cotlet sau vrăbioară.
- De exemplu o carne perfectă pentru friptură este antricotul sau cotletul, chiar și cel cu os. Poți îndepărta osul cu un cuțit. Această carne are un aspect de ceafă de porc și este excelentă la grătar. Din bucăți de cotlet se obțin cu siguranță cele mai populare steakuri, renumite pentru frăgezimea și gustul deosebit.
- Întotdeauna se alege o bucată de carne cu un aspect marmorat cât mai bun, deoarece această grăsime a cărnii va oferi fripturii o textură suculentă și un gust minunat atunci când este gătită pe grătar. Grăsimea intramusculară la această carne de vită este exact ceea ce o face specială, o face să aibă un gust atât de bun care nu are cum să nu-ți placă. Aroma și frăgezimea sunt date de fâșiile de grăsime distribuite întramuscular. În asta constă de fapt calitatea și farmecul acestui tip de carne de vită Black Angus.
- Această friptură este specială, grozavă, mai ales când este preparată la grătar. O parte din grăsime se topește și îi creează un aspect cu adevărat minunat, apetisant.
- Bucata de carne nu se taie foarte groasă, dar nici foarte subțire, pentru a păstra din grăsime în urma gătitului la grătar.
- Când ții carnea la frigider și apoi o pui rece pe grătar, iată ce se poate întâmpla: e ca și cum ai stresa carnea, iar în plus este posibil să se întărească ușor. Dacă nu este lăsată puțin (aproximativ 2 ore) să stea pe farfurie și abia apoi să fie pusă la grătar, este posibil să nu se obțină acel efect de carne cu partea exterioară puțin crocantă obținut în urma gătitului la temperatură ridicată.
- Pe fundul unei farfurii întinse se pune un strat de ulei (ex. ulei de măsline) și apoi se adaugă piper, sare.
- Există anumite condimente recomandate pentru carnea de vită obișnuită (chimen, maghiran, usturoi, oregano, tarhon, cimbru, hrean și alte) dar nu este obligatoriu să le folosești la carnea de vită Black Angus.
- Grătarul trebuie să fie încins în prealabil.
- La carnea Black Angus este suficint piperul și sarea (recomandată este sarea de mare). Se amestecă uleiul cu condimentele și apoi se ia bucata de carne pentru friptură și se dă prin această compoziție, astfel încât să aibă un strat de ulei condimentat pe toate părțile ei.
- Se pun bucățile de carne pe grătarul încins câte 4-5 minute pe fiecare parte, atfel încât să se obțină o crustă perfectă, de culoare maro-închis. Carnea sfârâie pe grătarul încins și lasă în jur un miros grozav. Carnea se prăjește pe amble părți la un nivel mediu, când se apasă cu degetul pe ea nu trebuie să simți o rezistență mare ca și cum ar fi prea uscată. Friptura trebuie să aibă o crustă și să fie suculentă.
- După ce a fost luată de pe grătar se lasă să se odihnească pe farfurie cam 5 minute, iar apoi se mai pune puțin pe grătar pentru definitivarea crustei. Se lasă cel mult 3 minute pe fiecare parte iar apoi se poate așeza pe o farfurie. Se mai presară foarte puțină sare de mare și eventual foarte puțin piper și apoi se servește cu lâmâie. Friptura va fi delicioasă, suculentă, perfectă.
Comentarii recente